Сучасні підходи до мультикультурного виховання в закладах вищої педагогічної освіти - Юдько , Алла Миколаївна; Ялліна, Вікторія Леонідівна; Білик , Вікторія Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Статтю присвячено проблемі мультикультурного виховання в закладах вищої педагогічної освіти. Проаналізовано історичний розвиток концепції мультикультурної освіти та її теоретичні підґрунтя. Мета статті – дослідити теоретичні аспекти мультикультурного виховання, розкрити сучасні підходи, концепції та практики міжкультурного виховання у закладах вищої педагогічної освіти, визначити їх значущість у формуванні міжкультурної компетентності майбутніх педагогів. Методи дослідження: аналіз та узагальнення науково-педагогічної літератури та нормативно-правових документів з проблеми мультикультурного виховання та формування міжкультурної компетентності, узагальнення практичного досвіду. Результати дослідження: у статті висвітлюються актуальні аспекти мультикультурного виховання в контексті євроінтеграційних процесів та глобалізації. Окреслюються виклики, з якими стикаються сучасні освітні заклади в умовах культурного розмаїття: мовні бар’єри, релігійна та культурна чутливість, нерівномірний рівень підготовки студентів, культурні стереотипи. Розкривається сутність понять мультикультурної, полікультурної та міжкультурної освіти, акцентується увага на їх значенні для формування міжкультурної компетенції майбутніх педагогів. Підкреслюється роль університетського середовища у вихованні толерантності, розвитку навичок міжкультурного діалогу та адаптації освітніх програм до потреб полікультурного суспільства. Особлива увага приділяється інтерактивним методам навчання, проєктній діяльності, а також практичному аналізу кейсів у підготовці вчителів до роботи в багатонаціональних класах. У статті обґрунтовано необхідність формування мультикультурної компетенції як важливого елементу професійної підготовки майбутніх фахівців в умовах сучасного освітнього простору. Висновки: мультикультурна освіта є однією з ключових складових сучасного освітнього процесу, яка забезпечує підготовку особистості до життя в умовах полікультурного суспільства. Мультикультурна освіта сприяє не лише інтеграції різних культур, а й розвитку критичного мислення, емпатії та соціальної відповідальності, необхідних для формування гармонійного демократичного суспільства.