Спортивний туризм як елемент базової військової підготовки: фізичний, психологічний та тактичний аспекти - Товстоп’ятко, Федір Федорович; Філатов, Микола Миколайович; Парій, Світлана Борисівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Стаття присвячена теоретичному обґрунтуванню значущості спортивного туризму як складової базової військової підготовки, що інтегрує фізичні, психологічні та тактичні аспекти. У ній розглядається вплив спортивного туризму на фізичну підготовку, стресостійкість, тактичні навички та виживання в екстремальних умовах. У статті проведено аналогію між діями у спортивному туризмі та діями військових, підкреслюючи схожість у необхідності фізичної витривалості, навичок орієнтування на місцевості, вміння працювати в команді та приймати рішення в екстремальних умовах. Ці спільні риси вказують на те, що спортивний туризм може стати ефективним інструментом підготовки до військової служби, розвиваючи компетенції, критично важливі для виконання військових завдань. Основні завдання статті включають визначення впливу спортивного туризму на фізичну підготовку, формування психологічної стійкості військовослужбовців, а також аналіз впливу спортивного туризму на розвиток тактичних навичок. Метою статті є теоретичне обґрунтування значущості спортивного туризму як складової базової військової підготовки, що інтегрує фізичні, психологічні та тактичні аспекти для підвищення готовності військовослужбовців до виконання завдань у різних бойових умовах. Для досягнення мети використано методи аналізу наукової літератури, систематизації та узагальнення даних щодо впливу спортивного туризму на підготовку військовослужбовців. Результати дослідження підтверджують, що спортивний туризм є ефективним інструментом для всебічної підготовки військовослужбовців: сприяє розвитку витривалості, сили, координації та спритності; створює умови для формування стресостійкості, рішучості та здатності до швидкого прийняття рішень; сприяє розвитку навичок взаємодії, комунікації та підтримки у групі; ефективно розвиває навички, необхідні для ведення військових дій (орієнтування на місцевості, подолання перешкод). Висновки. Інтеграція спортивного туризму в базову військову підготовку сприяє комплексному розвитку військовослужбовців, підвищуючи їхню фізичну витривалість, психологічну стійкість і тактичну ефективність. Подальші дослідження необхідні для систематизації підходів до використання спортивного туризму в сучасних умовах військової підготовки.