Психолого-педагогічні принципи формування готовності майбутніх офіцерів Збройних Сил України до міжнародної комунікації у професійній діяльності - Суслов, Володимир Володимирович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Дослідження присвячене актуальності підготовки майбутніх офіцерів Збройних Сил України до міжнародної комунікації у професійній діяльності, зумовленій стратегічною орієнтацією України на інтеграцію до НАТО та зростаючою участю ЗСУ в багатонаціональному військовому співробітництві та спільних місіях. Іншомовна та міжкультурна компетентність є вирішальною передумовою для сучасних військових офіцерів, які діють у сучасних миротворчих та коаліційних середовищах, вимагаючи ефективного спілкування англійською мовою та співпраці з представниками різних культурних середовищ. Мета. У статті висвітлено психолого-педагогічні засади цієї підготовки. Її метою є обґрунтування системи психолого-педагогічних принципів, що підтримують формування готовності майбутніх офіцерів до міжнародної комунікації у Збройних Силах України. Методи. Запропонована модель готовності офіцерів включає чотири взаємопов’язані компоненти: когнітивно-лінгвістичний, операційно-діяльнісний, мотиваційно-ціннісний та рефлексивно-оцінний. Її формування керується вісьмома ключовими психолого-педагогічними принципами: інтегративності; систематичності та послідовності; доступності та посильності; активного навчання; професійної спрямованості; культурологічної спрямованості; реалістичності та досвідного навчання; та мультимодального навчання. Ці принципи слугують фундаментальними настановами для розробки навчальних програм та освітньої практики. Результати. Дослідження обґрунтувало систему з восьми психолого-педагогічних принципів для формування готовності майбутніх офіцерів Збройних Сил України до міжнародної комунікації. Кожен принцип виконує специфічні педагогічні функції, водночас сприяючи цілісному формуванню когнітивно-лінгвістичного, операційно-діяльнісного, мотиваційно-ціннісного та рефлексивно-оцінного компонентів готовності. Ці принципи забезпечують інтегрований та систематичний підхід до навчання, узгоджуючи зміст навчання з можливостями курсантів, наголошуючи на активному, професійно та культурологічно орієнтованому, реалістичному та мультимодальному досвіді навчання. Висновки. Обґрунтована система принципів формує цілісну навчальну основу для розвитку комунікативної компетентності офіцерів, їх культурної адаптивності та саморегуляції в багатомовних, багатонаціональних операційних середовищах. Ця система розроблена для відповідності поточним викликам у військовому навчанні України, включаючи необхідність дотримання стандартів STANAG 6001 та інтеграції навчальних доктрин НАТО. Подальші дослідження мають зосередитися на емпіричній валідації та адаптації моделі до інших галузей сектору безпеки та оборони.