Аналіз досвіду формування музичної культури студентів в університетах КНР - Ван Янь (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті визначено, що музичне мистецтво традиційно виконує ключову роль у духовному, естетичному, громадянському та політичному вихованні китайської молоді, тому формування музичної культури студентів є важливим завданням для кожного університету КНР. У публікації під музичною культурою розуміється особистісне утворення студента, що об’єднує в собі важливі музичні знання, уміння й навички, гарний естетичний смак, позитивні емоційно-ціннісні ставлення до різних видів, форм, стилів, творів музичного мистецтва та забезпечує здатність людини його сприймати та правильно інтепретувати, готовність до здійснення виконавської діяльності та творчого самовираження. У дослідженні з’ясовано, що в Китаї накопичено цінний досвід формування музичної культури студентів, який представляє інтерес для зарубіжних освітян, проте дослідження з вивчення й узагальнення цього досвіду не проводилось. Мета статті – проаналізувати й узагальнити досвід формування музичної культури студентів в університетах КНР. У публікації використано методи опитування викладачів та студентів, спостереження за їхньою діяльністю, порівняльного аналізу, узагальнення й систематизації здобутої інформації про формування музичної культури студентів у китайських університетах. У результатах дослідження визначено, що формування музичної культури студенів китайських університетів відбувається різними шляхами, зокрема через: залучення молодих людей до опанування традиційного музичного мистецтва Китаю; ознайомлення студентів з європейською класичною та сучасною музикою, залучення до виконання творів європейських композиторів; прослуховування та виконання інноваційних музичних праць, що створюється китайськими й зарубіжними авторами на основі модифікації творів традиційної китайської музики для можливості виконання їх на європейських музичних інструментах; мотивування майбутніх фахівців до прапагування традиційного та сучасного китайського музичного мистецтва серед мисцевого населення та за кордоном; спонукання здобувачів освіти до участі в різних музичних заходах, де музика інтегрується з іншими видами мистецтва. У висновках підсумовано, що в КНР створено ефективну систему формування музичної культури студентів університетів, накопичено цінний досвід у цьому напрямі роботи. Представлені доробки мають значну цінність для іноземних педагогів та музикантів.