Синергія просвітницької компетентності та просвітницької діяльності майбутніх психологів: теоретичний аналіз - Тютюнник , Сергій Валерійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті здійснено теоретичний аналіз синергії просвітницької компетентності та просвітницької діяльності майбутніх психологів. Метою статті є аналіз теоретичних аспектів синергії просвітницької компетентності та просвітницької діяльності майбутніх психологів, визначення їх взаємозв’язку та значення для професійного розвитку психолога. Методи: аналіз і синтез літератури, порівняльний аналіз понять «просвітницька діяльність» і «просвітницька робота», дедукція та індукція для формулювання висновків. Результати: проаналізовано поняття «просвітницька діяльність» і «просвітницька робота», наголошено на їх спільних рисах і відмінностях, а також виявлено, що систематична просвітницька робота є складовою частиною ширшого концепту просвітницької діяльності; підкреслено, що просвітницька компетентність є фундаментальною основою, яка забезпечує ефективність і результативність просвітницької діяльності; встановлено, що ці два поняття взаємопов’язані: просвітницька діяльність виступає практичною реалізацією просвітницької компетентності, а компетентність, у свою чергу, формується та вдосконалюється в процесі здійснення діяльності. Розглянуто важливість теоретичного осмислення цього зв’язку для вдосконалення професійної підготовки майбутніх психологів. Наголошено на перспективності синергетичного підходу для поглиблення теоретичних досліджень у цій галузі. Висновки: результати дослідження сприяють уточненню концептуальних засад формування просвітницької компетентності, відкривають перспективи для подальших наукових досліджень і розвитку практичних підходів у галузі педагогічної та психологічної освіти. Це створює підґрунтя для розробки інтегративної моделі підготовки психологів, яка гармонійно поєднує теорію та практику, а також сприяє формуванню високого рівня готовності майбутніх фахівців до здійснення просвітницької діяльності.