Сучасні європейські практики розвитку кліматичної освіти - Дух , Ольга Ігорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Освіта розглядається як потужний інструмент пом’якшення наслідків зміни клімату, оскільки здатна формувати свідоме ставлення до проблем навколишнього середовища та сприяти змінам у поведінці людини щодо збереження довкілля. У статті представлено дослідження сучасних європейських тенденцій у сфері кліматичної освіти, інноваційних підходів, які застосовуються в європейському освітньому просторі, а також проведено аналіз можливостей адаптації європейського досвіду до національних освітніх систем. У дослідженні використано методи якісного аналізу, зокрема порівняльний аналіз, контент-аналіз та систематизацію. Проаналізовано проєкти у сфері кліматичної освіти в Європейському освітньому просторі, які сприяють формуванню консорціумів. В межах цих проєктів визначено основні засоби реалізації кліматичної освіти, зокрема освітні методи (навчання через дослідження, проєктно-орієнтоване навчання, локально-орієнтоване навчання, навчання через активізм і громадську діяльність, ігрове навчання та гейміфікація); освітні технології (технології доповненої та віртуальної реальності, цифрові та геоінформаційні технології, мобільні застосунки і вебплатформи); навчальні ресурси (створення та використання онлайн-курсів, документальних фільмів та кліпів); регіональна та міжнародна співпраця (учительські академії для партнерства, обміну досвідом та підвищення кваліфікації, міжнародна мобільність через участь у проєктах програми Erasmus+). Аналіз європейських освітніх ініціатив у сфері кліматичної освіти підтверджує, що заклади вищої освіти відіграють важливу роль у досягненні кліматичних цілей Європейського Союзу. Впровадження нових освітніх програм, сучасних цифрових технологій та сталих практик управління університетами сприяє підвищенню кліматичної грамотності академічної спільноти та формуванню суспільства, здатного ефективно вирішувати екологічні проблеми й сприяти сталому розвитку. Виявлено позитивні тенденції щодо можливого застосування європейського досвіду розвитку кліматичної освіти в умовах сталого розвитку в професійній підготовці майбутніх фахівців природничих спеціальностей. Вважаємо, що співпраця з громадськими організаціями, місцевими громадами та міжнародними партнерами є ключовим чинником успішної інтеграції інновацій і подальшого розвитку кліматичної освіти в європейському освітньому просторі.