Інтеграція дуальної вищої освіти на базі Одеського національного економічного університету - Шикіна, Ольга Володимирівна; Павлоцький, Володимир Якович; Дикий , Павло Дмитрович; Кузнєцова , Оксана Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета дослідження полягає в аналізі та обґрунтуванні ефективних підходів до інтеграції дуальної вищої освіти на базі Одеського національного економічного університету (ОНЕУ). Розкрито сутність дуальної освіти як інноваційної форми підготовки фахівців, що поєднує теоретичне навчання у закладі вищої освіти із практичною підготовкою на підприємствах. Актуальність теми зумовлена необхідністю підвищення конкурентоспроможності випускників закладів вищої освіти на ринку праці шляхом удосконалення освітніх програм із залученням бізнес-середовища. Методи дослідження включали аналіз наукових джерел, нормативно-правових документів, статистичних даних, а також використання методів системного аналізу, порівняльного аналізу. Результати дослідження показали, що інтеграція дуальної освіти сприяє покращенню якості підготовки фахівців, зменшенню розриву між теоретичними знаннями та практичними навичками, а також підвищенню рівня працевлаштування випускників. Визначено ключові напрями адаптації освітніх програм до потреб ринку праці, зокрема через налагодження співпраці з підприємствами сфери економіки та бізнесу. Обґрунтовано необхідність удосконалення нормативно-правової бази для забезпечення ефективної реалізації дуальної освіти. Висновки свідчать про те, що впровадження дуальної вищої освіти в ОНЕУ є доцільним і перспективним кроком для підвищення якості підготовки фахівців. Рекомендовано розробити чіткі механізми співпраці між університетом і роботодавцями, розширити базу партнерських підприємств та впровадити гнучкі моделі навчальних програм із врахуванням галузевих особливостей. Отримані результати можуть стати основою для подальших досліджень і практичного впровадження дуальної освіти в інших закладах вищої освіти України.