Формування нової екологічної культури у здобувачів освіти в контексті сталого розвитку - Воловик, Людмила Михайлівна; Чорноштан, Тамара Миколаївна; Ковальська, Катерина Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета статті полягає в дослідженні теоретичних засад формування нової екологічної культури у здобувачів освіти у контексті сталого розвитку, викликів сьогодення та впливу російсько-української війни на довкілля. Схарактеризовано особливості формування екологічної культури у здобувачів освіти під час освітнього процесу та позанавчальних заходів, які включають навчання, виховання, розвиток особистості, формування практичних умінь та навичок, спрямованих на застосування у подальшій пpофеciйній діяльності. Досліджено ключові чинники формування стану природного і соціального середовища проживання – урбанізацію, індустріалізацію, а також особливості використання природних ресурсів, що досягають критичної межі та суттєво впливають на екосистеми територій, негативно змінюючи їх. У роботі використані наступні методи: аналізу, синтезу, порівняння, моделювання, прогнозування. Проаналізовано різні аспекти освітнього процесу формування у здобувачів освіти нової екологічної культури в контексті сталого розвитку, враховуючи результати наукових праць з даної тематики українських і зарубіжних учених. У результатах розглядаються теоретико-методичні засади формування екологічної культури у здобувачів освіти у зв’язку з різким погіршенням екологічної ситуації внаслідок господарської діяльності людей та сучасними воєнними діями російсько-української війни. Вони є одними з найбільш суттєвих чинників порушення екологічної рівноваги в зв’язку із забрудненням повітря, водних ресурсів, ґрунтів, впливу галузей промислового та аграрного виробництва, енергетики, транспорту тощо. У висновках підкреслюється важливість формування нової екологічної культури у здобувачів освіти в контексті глобальних викликів сьогодення та цілей сталого розвитку. Теоретичні знання здобувачів освіти мають доповнюватися також їх морально-етичними принципами розуміння природи, як надважливої цінності – основи існування людської цивілізації. Саме це має відігравати основну роль у формуванні нової екологічної культури у здобувачів освіти.