Вивчення педагогіки у ході фахової підготовки майбутніх логопедів: адаптація освітнього процесу - Пинзеник, Олена Мафтеївна; Дудаш, Олена Сергіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Проблема забезпечення освітніми послугами осіб з порушенням психофізичного розвитку набуває особливої актуальності в суспільстві, яке переживає кризовий період. Спеціальність 016 Спеціальна освіта передбачає фахову підготовку вчителів-логопедів та вчителів-дефектологів для роботи з дітьми з порушеннями психофізичного розвитку певної категорії. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю удосконалення процесу фахової підготовки логопедів через адаптацію міждисциплінарного характеру. Метою статті є вивчення можливостей адаптації теоретичного та практичного змісту педагогіки як науки, характеристика чинників, що впливають на формування фахових компетентностей майбутніх логопедів, огляд методологічних підходів дотримання наукових педагогічних засад у процесі професійної підготовки для роботи в інклюзивному середовищі. У процесі дослідження використано такі методи: вивчення та аналіз наукових досліджень відповідно до вказаної теми, аналіз нормативних документів фахової підготовки за спеціальністю 016 Спеціальна освіта. Було застосовано пошук можливостей адаптації навчального матеріалу дисципліни «Педагогіка» до змістового наповнення фахової підготовки майбутніх логопедів, на основі чого застосовано метод аналізу та систематизації даних для виокремлення ключових аспектів дослідження проблеми. Результати дослідження свідчать, що міждисциплінарна адаптація у процесі фахової професійної підготовки передбачає спеціально організовану освітню діяльність, що поєднує зміст основних педагогічних наукових понять з майбутньою професійною діяльністю, а високий рівень процесу формування фахових компетентностей можливий лише у тому випадку, якщо майбутні логопеди здатні використовувати знання загальнопедагогічного змісту в різних ситуаціях професійної діяльності, а також володіють прийомами доцільного перенесення умінь і навичок під час вивчення педагогіки на вивчення інших дисциплін та організації практичної діяльності. Висновки дослідження дають можливість окреслити конкретні шляхи удосконалення професійної підготовки майбутніх логопедів через дотримання вимог до підвищення науковості та максимального наближення до практичної зорієнтованості змісту всіх освітніх компонент, заявлених у освітньо-професійній програмі підготовки фахівця.