Формування у здобувачів освіти уявлень про гетьмана Павла Скоропадського на уроках історії України: традиції та інновації - Коляда, Ігор Анатолійович; Камбалова, Яніна Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Роль і місце історичної особи в історичному процесі є однією з ключових проблем у методології історичної науки. Саме тому аналіз життєдіяльності історичних постатей доби та її об’єктивна оцінка є важливою складовою вивчення історичного процесу на уроках історії України у сучасних закладах загальної середньої освіти. Гетьман Павло Скоропадський належить до тих непересічних особистостей історії України, навколо яких завжди тривали і тривають нескінченні дискусії, панує міфотворення і переповідаються легенди. Тому формування у здобувачів освіти закладів загальної середньої освіти ліцейного рівня науково обґрунтованих уявлень про цього історичного діяча є актуальним та необхідним завданням для сучасної історичної освіти в умовах реалізації концепції нової української школи. Метою цієї статті автори визначили висвітлення традиційних та інноваційних прийомів формування уявлень про історичну особистість у здобувачів освіти на прикладі уявлень про останнього українського гетьмана Павла Скоропадського та доведення ефективності цих прийомів в процесі навчання історії у закладах загальної середньої освіти закладах України. Методи дослідження включають аналіз наукових публікацій та художніх творів, присвячених життєвому шляху гетьмана Павла Скоропадського, порівняльний аналіз інноваційних та традиційних підходів до формування у сучасних здобувачів освіти уявлень про цю історичну персоналію. Також були використані методи узагальнення та систематизації для виявлення основних трендів у сучасних методичних прийомах формування системи історичних знань у здобувачів освіти. Ці методичні прийоми дозволяють оцінити ефективність різних методичних прийомів на уроках історії України. Результати дослідження показали, що використання вчителями інноваційних прийомів формування уявлень у здобувачів освіти про історичну персоналію, таких, як використання на уроках історії різноманітних інноваційних технологій, зокрема, інтерактивних, застосування можливостей мультимедійної дошки, швидкий доступ здобувачів освіти до інформації через короткі відеоролики, текстові повідомлення, інтернет-заголовки, заголовки статей, визначення психологічного типу історичної особистості тощо дозволяє значно збільшити ефективність навчально-виховного процесу, забезпечуючи зростання інтересу здобувачів освіти до історичного матеріалу, що вивчається на уроках історії. Викладачі, які активно поєднують у своїй практичній діяльності освітні традиції та інновації, викликають у здобувачів освіти бажання поглиблено вивчати біографії визначних історичних особистостей. Висновки. Таким чином, автори публікації дійшли висновку, що організація освітньої діяльності в процесі формуванні уявлень про історичну персоналію у здобувачів освіти закладів загальної середньої освіти ліцейного рівня на уроці з історії України у 10 класі шляхом використання як традиційних, так і інноваційних технологій навчання при вивченні такої персоналії як гетьман Павло Скоропадський забезпечить вчителю можливоість урізноманітнення методичних підходів навчання історії України. Крім того, це сприятиме підвищенню пізнавального інтересу у здобувачів освіти до вивчення тем з історії Української революції та, зокрема, контроверсійної постаті останнього українського гетьмана.