Вплив освітньо-науково-виробничого кластеру на формування професійних компетентностей здобувачів освіти у процесі вивчення дисциплін природничо-технологічного циклу - Динько, Володимир Анатолійович; Голіяд, Руслан Олександрович; Ребрина, Марина Василівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Освітньо-науково-виробничі кластери відіграють ключову роль у вдосконаленні професійної підготовки здобувачів освіти природничо-технологічного циклу, оскільки дозволяють інтегрувати теоретичне навчання з практичною діяльністю. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю адаптації освітнього процесу до сучасних вимог ринку праці та формування високого рівня професійних компетентностей. Однією з ключових проблем є недостатня інтеграція освіти, науки та виробництва, що ускладнює підготовку конкурентоспроможних фахівців. Зокрема, традиційні методи навчання не завжди забезпечують достатній рівень практичних навичок та готовності до професійної діяльності. Мета дослідження полягала у вивченні ефективності кластерної моделі навчання у формуванні професійних компетентностей здобувачів освіти. У дослідженні використано методи аналізу наукових джерел, педагогічного експерименту, тестування та анкетування. Результати дослідження показали, що здобувачі освіти, які навчалися в умовах освітньо-науково-виробничого кластеру, продемонстрували суттєве покращення рівня засвоєння матеріалу. Крім того, в експериментальних групах відзначено значне підвищення мотивації до навчання та готовності до професійної діяльності. Також виявлено покращення soft skills, здобувачі освіти відзначили розвиток комунікаційних навичок, зростання вміння працювати в команді та підвищення рівня критичного мислення. Висновки. Використання освітньо-науково-виробничих кластерів є ефективним засобом інтеграції освіти, науки та виробництва, що значно підвищує якість професійної підготовки здобувачів освіти. Запропоновано рекомендації щодо вдосконалення кластерної моделі навчання, розширення співпраці закладів освіти з підприємствами та адаптації освітніх програм до сучасних вимог. Подальші дослідження мають бути спрямовані на розширення застосування освітньо-науково-виробничих кластерів у різних освітніх напрямах.