Інноваційний потенціал штучного інтелекту в індивідуалізації навчання за критеріями ренесансно-гуманістичної ідеї цілісної освіти особистості - Басенко , Руслан Олександрович; Шаравара, Роман Іванович; Зубков, Ігор Олександрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Поява і стрімкий розвиток штучного інтелекту кардинально змінює різні сфери суспільної діяльності, зокрема має серйозний вплив на освіту. Інтеграція цифрових можливостей штучного інтелекту в освітній процес дає змогу суттєво удосконалити його змістові та організаційно-педагогічні засади. Статтю присвячено розглядові інноваційного потенціалу штучного інтелекту у впровадженні філсоофії та принципів ренесансно-гуманістичної ідеї цілісної освіти особистості. Мета статті: проаналізувати інноваційний потенціал штучного інтелекту в індивідуалізації навчання за критеріями ренесансно-гуманістичної ідеї цілісної освіти особистості, розглянути місце і роль штучного інтелекту в удосконаленні організаційно-педагогічних засад сучасної освіти. Важливо висвітлити можливості та виклики використання штучного інтелекту в освіті, зокрема прослідкувати його вплив на персоналізацію навчання, автоматизацію оцінювання та підтримку усіх учасників освітнього процесу. Методи дослідження: розв’язання завдань цієї студії побудовано на основі комплексу методів, як загальнотеоретичних, так і спеціальних. Поряд із використанням аналізу, систематизації, пояснення, порівняння, інтерпретації, важливе значення становили спеціальні методи: метод історико-педагогічної реконструкції, метод історико-педагогічної компаративістики тощо. Результати. У дослідженні доведено, що з-поміж інноваційних інструментаріїв втілення ренесансної концепції цілісної освіти особистості в у розбудову сучасного освітнього середовища особливе значення становить штучний інтелект, який відкриває чимало нових механізмів організації освітнього процесу, зокрема в частині індивідуалізації навчання – одному з засадничих пріоритетів цілісної освіти. Виявлено, що штучний інтелект дає можливість реалізувати індивідуальний підхід до навчання та виховання особистості, зокрема у вимірах побудови індивідуальної освітньої траєкторії розвитку здобувачів освіти; індивідуалізації оцінювання результатів навчання; персоналізації освітньої підтримки здобувачів освіти та викладачів. Висновки. Зроблено висновок про те, що освітній потенціал штучного інтелекту становить вагоме значення для ефективного впровадження ідеї цілісної освіти особистості, адже пропонує важливі механізми реалізації індивідуального підходу до навчання та виховання. Звернено увагу на те, що перспективність використання штучного інтелекту не елімінує й низку викликів, на які необхідно шукати ефективні відповіді. Потребують вирішення такі питання, як етика використання технологій, захист персональних даних здобувачів освіти, дотримання академічної доброчесності під час використання технологій штучного інтелекту, ризик заміни викладачів автоматизованими системами.