Інноваційні підходи та впровадження дистанційних методів навчання у вищих медичних закладах України : огляд літератури - Танасійчук, Юлія Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2023)
Анотація: Ця стаття присвячена аналізу інноваційних підходів та впровадженню дистанційних методів навчання в системі вищої медичної освіти в Україні. Огляд літератури розглядає сучасні тенденції використання технологій у вищій медичній освіті, зокрема зосереджується на дистанційних методах та їхньому впливі на підготовку фахівців майбутнього. Здійснюється огляд провідних наукових досліджень та публікацій у цій області, зокрема висвітлюються позитивні та негативні аспекти використання дистанційних методів у навчальному процесі медичних закладів. Аналізуються виклики та можливості, які виникають при впровадженні дистанційних технологій у вищій медичній освіті, зокрема з погляду якості навчання, доступності для студентів та розвитку технологічної інфраструктури. Робота спрямована на висвітлення актуальних питань в сфері вищої медичної освіти в контексті використання дистанційних методів та може слугувати підґрунтям для подальших досліджень у цій галузі. У статті досліджено особливості використання технологій дистанційного навчання у підготовці майбутніх фахівців медичного профілю. В роботі використовувалися загальнонаукові методи, експертні оцінки викладачів ЗВМО. Обробка результатів отриманих даних відбувалася стандартними методами математичної статистики. Результати дослідження показали, що дистанційне навчання може бути ефективним для підготовки майбутніх фахівців медичного профілю, особливо в контексті обмежень, які були встановлені під час військового стану. Втім, автори відзначають, що використання дистанційного навчання повинно бути узгоджене з реаліями медичної практики, тому що багато навичок та навичок, які необхідні для майбутніх фахівців, можуть бути отримані тільки через практичне навчання. Отримані результати можуть бути корисними для викладачів, студентів та науковців, які займаються проблемами підготовки майбутніх фахівців у медичній освіті, а також для органів державної влади, які відповідають за розвиток освіти та внесення змін до законодавства у цій галузі. Перспективи подальших досліджень в галузі дистанційного навчання для майбутніх фахівців медичного профілю є досить широкими. Однією з напрямків може бути розробка та застосування інноваційних технологій для підвищення ефективності дистанційного навчання.