Використання інтегрального підходу до вивчення іноземної мови за професійним спрямуванням для студентів ОП «Харчові технології» - Подоляк, Михайло Володимирович; Череповська , Тетяна Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Стаття присвячена дослідженню використання інтегрального підходу до вивчення іноземної мови за професійним спрямуванням. Визначено поняття інтегрального підходу до вивчення іноземної мови; проаналізовано поняття інтегрального підходу за українськими та закордонними науковцями. Значну увагу приділено рекомендаціям стосовно практичного впровадження цього підходу в освітній процес нелінгвістичних ЗВО України. Продемонстровано, що використання інтегрального методу при вивченні іноземної мови сприяє підвищенню мотивації у студентів, а також оволодінню нових професійних навичок та вмінь спілкування іноземною мовою на професійну тематику. Мета статті – дати визначення поняття інтегральний підхід вивчення професійно-орієнтованої іноземної мови та теоретично обґрунтувати доцільність та ефективність використання цього методу для студентів освітніх програм нелінгвістичного спрямування в українських ЗВО. Методи. Використано метод теоретичного аналізу наукової літератури в українських фахових журналах, а також в міжнародних, для визначення поняття інтегрального підходу, дослідження його ефективності та можливого впливу на студентів. Результати. Дано визначення поняття інтегрального підходу до вивчення іноземної мови. Визначено, що використання цього підходу підвищує мотивацію студентів та ефективність освітнього процесу. Висвітлено співвідношення навчальних матеріалів у цьому підході, а також сформульовано практичні рекомендації щодо практичного використання цього методу. Висновки. Інтегральний підхід у навчанні іноземної мови за професійним спрямуванням – це взаємозв’язане та взаємодоповнююче поєднання іноземної мови та відповідного предмету з метою кращого оволодіння студентами іноземної мови та фахової лексики, вміння її застосовувати в різних професійних ситуаціях. Пропорції матеріалів при інтегральному підході повинні складати 70% (фахові навчальні матеріали) та 30% (лінгвістичні). Використання інтегрального підходу до викладання іноземної мови за професійним спрямуванням є ефективним способом отримання та вдосконалення необхідних та важливих компетентностей. Студент не лише вдосконалює іноземну мову, а й отримує необхідні фахові навички, які будуть йому корисними у майбутньому.