Використання цифрових технологій для моніторингу та підтримання фізичної активності здобувачів освіти - Чепелюк, Анна Вікторівна; Євтушенко, Віктор Володимирович; Івахно, Олександр Вікторович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Сучасні освітні процеси зазнають значних змін під впливом цифровізації, що відкриває нові можливості для моніторингу та підтримання фізичної активності здобувачів освіти. Використання цифрових технологій у цій сфері сприяє підвищенню ефективності контролю рухової активності, адаптації освітніх програм та формуванню здоров’язбережувальної компетентності. Мета дослідження – визначити особливості застосування цифрових технологій для моніторингу та підтримання фізичної активності здобувачів освіти та перспективності їх упровадження в освітній процес. Методи. У дослідженні використано метод аналізу наукової літератури, а також моделювання системи моніторингу фізичної активності із застосуванням сучасних технологічних рішень. Результати. Визначено основні категорії цифрових технологій, які використовуються для моніторингу фізичної активності: носимі пристрої, мобільні додатки, віртуальна та доповнена реальність. Схарактеризовано їхні переваги та обмеження в контексті освітнього процесу. Запропоновано модель цифрового моніторингу фізичної активності, яка передбачає інтеграцію автоматизованого збору даних, аналітики та зворотного зв’язку між здобувачами освіти та викладачами. Доведено, що впровадження цифрових технологій дозволяє підвищити якість обліку фізичної активності здобувачів та створити умови для об’єктивного контролю програмних результатів навчання. Запропоновано алгоритм використання цифрових технологій для моніторингу фізичної активності здобувачів у процесі реалізації програм навчання з фізичного виховання в закладах вищої освіти. Такий організаційний підхід створює передумови оперативного оцінювання й корекції рухової діяльності здобувачів в умовах аудиторного та самостійного навчання, щосприятиме підтримуванню їхньої фізичної активності. Висновки. Використання цифрових технологій у моніторингу та підтриманні фізичної активності здобувачів освіти є перспективним напрямом, який сприяє ефективному управлінню фізичною активністю в освітньому середовищі. Запропонована система дозволяє оперативно оцінювати фізичний стан здобувачів, адаптувати освітні програми й забезпечувати зворотний зв’язок, що підвищує якість фізичного виховання та сприяє формуванню культури здорового способу життя.