Стратегії впровадження проєктного навчання в освітній процес закладів вищої освіти - Карпенко, Олена Георгіївна; Сальник, Ірина Володимирівна; Дещенко, Олександр Миколайович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою статті є визначення ефективних стратегій упровадження проєктного методу в освітній процес закладів вищої освіти. Ця методика навчання сприяє розвитку навичок командної роботи, раціонального розподілу часу та обов’язків, а також інтеграції галузевих і міждисциплінарних знань у процес виконання практичних завдань. Для досягнення поставленої мети було застосовано комплекс наукових методів, зокрема аналіз, пояснення, порівняння, узагальнення та систематизацію, що дозволило всебічно розглянути особливості впровадження проєктного навчання у вищій школі. У результатах зазначено, що проєктне навчання як стратегія освітнього процесу в закладах вищої освіти відкриває широкі можливості для розвитку професійних і особистісних компетентностей здобувачів. Воно не лише змінює традиційний формат навчання, а й сприяє формуванню дослідницьких навичок, самостійного мислення та вміння шукати ефективні рішення в межах різних форм діяльності. Завдяки цьому підходу здобувачі не просто засвоюють теоретичні знання, а й закріплюють їх через практичне застосування, що особливо важливо в контексті міждисциплінарних завдань. В умовах стрімкого розвитку технологій проєктний метод передбачає активне використання цифрових ресурсів, зокрема штучного інтелекту, мультимедійних платформ і технічного забезпечення, необхідного як для створення, так і для презентації результатів роботи. Водночас така стратегія навчання формує основні навички XXI століття, зокрема управління часом, командну взаємодію, аналітичне та критичне мислення, уміння працювати з різними інформаційними джерелами й аргументувати власну позицію. Важливим для українського освітнього простору також є залучення міжнародного педагогічного досвіду та використання напрацювань закордонних колег у сфері проєктного навчання. У висновках зазначено, що в умовах глобальних змін та посилюваної конкуренції у сфері освіти, розроблення стратегій упровадження проєктного навчання є одним із пріоритетних завдань для українських закладів вищої освіти. Системний і продуманий підхід до інтеграції цього методу сприятиме підготовці висококваліфікованих фахівців, здатних швидко адаптуватися до сучасного ринку праці.