Удосконалення орфоепічної компетентності здобувачів вищої освіти під час викладання дисципліни «Українська мова за професійним спрямуванням» - Попович , Надія Ференцівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Під час викладання дисципліни «Українська мова за професійним спрямуванням» здобувачам вищої освіти треба оволодіти необхідними теоретичними знаннями з української орфоепії, засвоїти орфоепічні норми української мови, вдосконалювати свої орфоепічні вміння під час усного професійного спілкування. Проблема вдосконалення орфоепічної компетентності майбутніх фахівців є актуальною, адже необхідною умовою ефективної професійної комунікації є правильна вимова усіх звуків, звукосполук та граматичних форм слів. Мета статті – розкрити особливості вдосконалення орфоепічної компетентності здобувачів вищої освіти під час викладання дисципліни «Українська мова за професійним спрямуванням». У роботі використано методи: аналіз наукової літератури та педагогічного досвіду, синтез. Результати дослідження продемонстрували, що для вдосконалення орфоепічної компетентності здобувачів вищої освіти необхідно ознайомлювати їх з ґрунтовними теоретичними знаннями з української орфоепії, розробляти й застосовувати вправи для вдосконалення орфоепічних умінь майбутніх фахівців. З’ясовано, що здобувачам вищої освіти треба досконало засвоїти орфоепічні норми української мови. Адже майбутнім фахівцям важливо оволодіти необхідними орфоепічними вміннями і навичками безпомилкової вимови усіх звуків, звукосполук, граматичних форм слів. Визначено, що орфоепічна компетентність є необхідною умовою усного професійного спілкування. Практичне значення дослідження полягає в тому, що розроблено систему вправ, які допомагають вдосконаленню у здобувачів вищої освіти орфоепічних умінь. Висновки. Для вдосконалення орфоепічної компетентності здобувачів вищої освіти треба ознайомлювати їх з ґрунтовними теоретичними знаннями з української орфоепії, орфоепічними нормами української мови, правильною вимовою звуків, звукосполук, граматичних форм слів. Необхідно виробляти в них уміння правильної вимови термінів обраного фаху. Вдало розроблені вправи відіграють важливу роль у вдосконаленні в здобувачів вищої освіти орфоепічних навичок усного професійного спілкування. Орфоепічна компетентність фахівців є запорукою їхньої ефективної професійної комунікації.