Інноваційні моделі наукових досліджень у закладах вищої освіти України в умовах цифрової трансформації - Соболєва, Світлана Михайлівна; Різак, Галина Вікторівна; Гаврик, В’ячеслав Євгенович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Цифрові технології значно змінили підходи до наукової діяльності, відкривши нові можливості для науковців у зборі, аналізі та поширенні знань. Відкриті платформи, штучний інтелект, аналітика великих даних і сучасні комунікаційні технології відіграють важливу роль у трансформації наукового процесу. Метою статті є аналіз впливу інноваційних моделей наукових досліджень на дослідницьку діяльність у закладах освіти України в умовах цифрових змін. Методи. Для досягнення мети було застосовано комплексний підхід, що охоплював аналіз наукових публікацій з актуальних тем цифрової трансформації в науці та освіті, а також вивчення прикладів використання інструментів штучного інтелекту та аналітики великих даних у педагогічних дослідженнях. Результати. Виявлено, що цифрові технології значно покращують процеси наукової діяльності, спрощують доступ до освітніх і наукових ресурсів та сприяють глибшому й швидшому аналізу даних. Застосування технологій штучного інтелекту в освітньому процесі дає можливість автоматизувати оцінку робіт, а також розробляти індивідуальні освітні траєкторії для здобувачів освіти. Платформи відкритого доступу сприяють розвитку наукової співпраці та обміну знаннями. Однак є певні виклики, пов’язані з етичними аспектами використання даних, захистом інтелектуальної власності та необхідністю формування цифрових навичок серед усіх учасників освітнього процесу. Висновки. Цифрова трансформація наукової діяльності є важливим етапом на шляху до інтеграції сучасних технологій у процеси досліджень, що сприяє значному покращенню ефективності наукових розробок. Сучасні цифрові рішення відкривають широкі можливості для змін педагогічної наукової діяльності, однак їхнє впровадження потребує особливого підходу, зокрема в питаннях етики та захисту даних. Необхідно розробити освітні програми, що сприятимуть розвитку цифрових навичок науковців і педагогів та їхній адаптації до нових технологій. Подальші дослідження повинні зосередитися на вивченні впливу цифрових технологій на якість та результативність наукових досліджень, а також на розробці міжнародних стандартів і рекомендацій щодо їхнього використання в науковій практиці.