Інтеграція цифрових технологій в освітній процес: Smart EcoSystem – унікальна цифрова екосистема для персоналізованого фахового навчання - Гуменний, Олександр Дмитрович; Федоренко Олена Iванiвна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета. Метою статті є всебічне дослідження інтегрованої авторської цифрової системи (EcoSystem Smart) як інноваційного середовища для навчального процесу. Особливу увагу приділено аналізу взаємодії між ключовими компонентами системи, такими як Smart Park, Smart Parking, Blockchain, Smart Complexes і Smart Learning Hub, та їхнього впливу на персоналізоване навчання, збереження навчальних досягнень, адаптивне управління ресурсами та цифрову сертифікацію. Розглянуто роль технологій штучного інтелекту та блокчейну у підвищенні ефективності освітнього процесу, забезпеченні прозорості оцінювання та гнучкості навчання. Досліджено перспективи використання EcoSystem для створення стійкої та безперервної освіти, яка відповідає викликам цифрової трансформації та сучасному ринку праці. Методи. Дослідження має теоретичний характер, тому в його межах застосовано аналіз літературних джерел для систематизації сучасних наукових підходів до впровадження цифрових екосистем у навчальний процес. Системний підхід використано для виявлення структурних взаємозв’язків між компонентами Smart EcoSystem та їхнього впливу на організацію освітнього середовища. Метод структурно-функціонального аналізу дав змогу охарактеризувати особливості інтеграції Smart Park, Smart Parking, Blockchain, Smart Complexes і Smart Learning Hub в єдину цифрову платформу. Метод компаративного аналізу застосовано для порівняння концептуальних моделей цифрових, що використовуються у світовій освітній практиці. Прогностичний підхід використано для оцінки потенційних напрямів розвитку цифрової освіти та впливу інноваційних технологій на майбутню трансформацію освітнього процесу. Результати. На основі аналізу наукових джерел та концептуальних підходів до цифровізації освіти встановлено, що інтеграція цифрових технологій у навчальний процес сприяє персоналізації навчання, підвищенню інтерактивності викладання та вдосконаленню методів оцінювання знань. Виявлено тісний взаємозв’язок між цифровими платформами, використанням адаптивного навчання та ефективністю освітніх процесів. У межах дослідження розглянуто ключові аспекти впровадження інноваційних технологій у цифрове освітнє середовище, що ґрунтується на авторській Smart EcoSystem. Теоретичний аналіз підтвердив, що інтеграція таких компонентів, як Smart Park, Smart Parking, Blockchain, Smart Complexes і Smart Learning Hub, потенційно може забезпечити ефективну взаємодію між студентами, викладачами та освітньою інфраструктурою, сприяючи персоналізації навчального процесу та оптимізації управління освітніми ресурсами. Гіпотетично обґрунтовано, що використання блокчейн-технологій у Smart EcoSystem сприятиме створенню захищених цифрових портфоліо, автоматизації процесу сертифікації знань та підвищенню прозорості оцінювання освітніх результатів. Запровадження Smart Park може забезпечити адаптивне навчання через формування персональних траєкторій, враховуючи рівень підготовки та потреби студентів. Передбачається, що Smart Parking дасть змогу оптимізувати контроль доступу до навчальних матеріалів і персоналізувати розподіл ресурсів. Теоретичний аналіз підтвердив, що Smart Complexes являється інструментом для розвитку практичних навичок завдяки симуляціям, інтерактивним тренажерам і цифровим лабораторіям. Очікується, що Smart Learning Hub стане платформою для методичної підтримки викладачів, забезпечуючи їх навчально-методичними матеріалами, інтерактивними освітніми ресурсами, рекомендаціями щодо використання цифрових технологій у навчальному процесі та засобами автоматизованого аналізу успішності студентів. Припускається, що реалізація такої моделі сприятиме підвищенню ефективності навчання, посиленню інтеграції цифрових технологій у підготовку фахівців та розширенню можливостей безперервного професійного розвитку викладачів. Отримані теоретичні результати можуть слугувати основою для подальших досліджень, спрямованих на емпіричну перевірку запропонованої концепції, її практичну апробацію та вдосконалення механізмів цифровізації освітнього процесу. Наголошено на важливості методичного забезпечення цифрового середовища, що дає змогу синхронізувати теоретичне та практичне навчання, а також адаптувати освітні матеріали до індивідуальних потреб здобувачів освіти. Проаналізовано основні виклики цифровізації освіти, а саме: обмежений доступ до цифрових ресурсів, що впливає на рівень інтеграції технологій у навчальні процеси різних освітніх закладів; диспропорційність рівня цифрової грамотності викладачів, що зумовлює потребу в системному підвищенні кваліфікації та методичній підтримці; адаптація освітніх програм до цифрових форматів, що вимагає розробки структурованих навчальних матеріалів та інтеграції автоматизованих систем оцінювання. Отримані результати свідчать про необхідність комплексного підходу до цифровізації освіти, що передбачає синхронізацію цифрових платформ, упровадження аналітичних інструментів та формування єдиної системи цифрового навчання. Підкреслено значущість цифрової компетентності викладачів як одного із ключових чинників ефективного функціонування цифрової освіти. Окреслено основні виклики цифрової трансформації освітнього процесу, включаючи необхідність методичної підтримки викладачів, адаптацію навчальних програм до цифрових форматів та впровадження інструментів аналітики й прогнозування. Розглянуто перспективи використання інтегрованих цифрових платформ для створення стійкої освітньої системи, яка відповідає сучасним викликам та забезпечує можливості для безперервного професійного розвитку.