Мотивація занять активним туризмом у контексті загальної середньої освіти - Васкан, Іван; Штефюк , Іван (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розглядаються сучасні підходи до мотивації активного туризму та його значення для розвитку фізичного виховання серед учнів загальноосвітніх закладів. На сьогоднішній день у науковій літературі мотивація туризму визнана важливою складовою цієї галузі, а сама тематика досліджується як одна з основних. Однак, попри загальне визнання важливості мотиваційної складової, наукові роботи не звертають увагу на глибше вивчення взаємозв’язку між мотивами та факторами, що сприяють популяризації активного туризму серед учнів. Також, існуючі класифікації мотивів не враховують специфіку активного туризму та його взаємодії з природним середовищем. У статті запропоновано методику структуризації мотивів, засновану на принципах активності та взаємодії з майже незміненою природою, що дозволяє підвищити ефективність залучення учнів до сталого активного туризму. У статті структуруються основні мотиви участі в активному туризмі, серед яких: урізноманітнення (зміна обстановки та оточення, пізнання нового), відновлення (фізичне та психологічне відновлення), наповнення (фізичне задоволення, задоволення від взаємодії з природою, інтелектуальні розваги), розвиток (фізичний розвиток, навчання, психологічні та світоглядні зміни) і реалізація (змагання з самим собою та іншими, підвищення самооцінки). Унікальність активного туризму полягає в тому, що його головний мотив – взаємодія з природою, яка зберігає свою цінність лише в контексті активного туризму. Попри це, значущість цього мотиву часто залишається недостатньо усвідомленою серед учнів та не розглядається в освітньому процесі.