Сучасні тренувальні комплекси для плавців: аналіз ефективності спортивної інфраструктури - Паньків, Іван Миколайович; Дарійчук, Сергій Васильович; Вишневська-Смірнова, Тетяна Іванівна; Городинський, Сергій Ілліч (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Стаття присвячена аналізу сучасних тренувальних комплексів для плавців та їхнього впливу на ефективність підготовки спортсменів. З розвитком спортивної інфраструктури з’являються нові можливості для вдосконалення тренувального процесу, що забезпечує спортсменам кращі умови для досягнення високих результатів. У роботі розглядаються основні вимоги до тренувальних комплексів, зокрема використання новітніх технологій, таких як системи відеоаналізу, гідродинамічні тренажери та цифрові сенсори. Окрему увагу приділено впливу тренувальних умов на фізичний стан плавців, ефективність їхньої техніки та загальний прогрес у підготовці. Дослідження підтверджує важливість інтеграції інноваційних технологій у тренувальний процес, що дозволяє значно покращити результати спортсменів. Зокрема, використання систем моніторингу допомагає тренерам детально відстежувати техніку та фізіологічні показники спортсменів, що сприяє персоналізації тренувань і зниженню ризику травм. Перспективи розвитку тренувальних комплексів для плавців вбачаються в удосконаленні інфраструктури для дитячо-юнацького спорту, а також у створенні єдиних стандартів, що дозволяють забезпечити рівні умови для спортсменів на всіх рівнях підготовки. Стаття також висвітлює перспективи подальших досліджень у галузі спортивної інфраструктури для плавців, зокрема в напрямку інтеграції штучного інтелекту та інших сучасних технологій для покращення тренувальних процесів. Вивчено важливість створення адаптивних тренувальних середовищ, які забезпечують індивідуальний підхід до кожного спортсмена, враховуючи його фізіологічні особливості та рівень підготовки. Перспективним є розширення мережі спеціалізованих басейнів та тренажерних комплексів, що дозволяють ефективно поєднувати тренування, відновлення та реабілітацію спортсменів. Впровадження таких інноваційних рішень сприятиме підвищенню конкурентоспроможності плавців на міжнародних змаганнях та розвитку спортивного плавання в цілому. Таким чином, стаття підкреслює необхідність модернізації спортивних об’єктів та впровадження інноваційних підходів у тренувальний процес, що є важливим етапом на шляху до підвищення ефективності спортивної підготовки плавців.