Атлетична гімнастика як засіб фізичного виховання студентської молоді. Теоретичний аспект - Гауряк, Олена (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Нині, важко переоцінити значення атлетичної гімнастики, що займає важливе місце у програмах фізичного виховання закладів вищої освіти. За останні роки в нашій державі великою популярністю користуються саме атлетична гімнастика, як засіб фізичного виховання та оздоровлення, що з успіхом застосовується в роботі із студентською молоддю. У статті висвітлено теоретичні основи фізичного виховання студентів закладів вищої освіти, зокрема проаналізовано теоретичні та організаційні підходи до використання атлетичної гімнастики як засобу фізичного виховання студентської молоді. Проаналізовано погляди вчених-практиків на проблематику використання засобів атлетичної гімнастики у фізичному вихованні студентів задля розвитку фізичних якостей, покращення стану здоров’я й оптимізації фізичної підготовленості та підготовки до майбутньої професійної діяльності, залучення до здорового та активного способу життя, підвищення мотивації до занять фізичними вправами. Тож, метою нашого дослідження став аналіз науково-методичної літератури, щодо проблем фізичного виховання в закладах вищої освіти та висвітлення теоретичних аспектів використання атлетичної гімнастики як засобу фізичного виховання студентської молоді., адже, методично «грамотне» дозування фізичного навантаження, індивідуальний підбір засобів атлетичної гімнастики, дотримання методики та принципів фізичного виховання будуть сприяти підвищенню рівня фізичної підготовленості, підвищенню рівня рухової активності й рівня здоров’я, а також сприятимуть підвищенню зацікавленості та потреби у самостійному виконанні вправ атлетичної гімнастики, набуттю знань та вмінь з використання засобів атлетичної гімнастики у подальшому житті.