Джерела формування правничої термінології в європейському дискурсі: сутність та особливості правничих термінів - Довгополова, Ганна Геннадіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті проаналізовано джерела формування сучасної правничої термінології в європейському дискурсі. Правнича термінологія англійської мови є досить різноманітною та містить багато термінів, які мають відповідники в інших мовах. Проте деякі терміни можуть мати різні відповідники в залежності від контексту вживання та специфіки правової галузі. Тому для визначення точного перекладу термінів необхідно враховувати їх контекстуальне значення та використання в практиці. Англійська мова має свої особливості та нюанси, які не завжди можна точно відтворити українською мовою. Тому, при перекладі термінів необхідно враховувати не тільки лінгвістичні аспекти, а й правову специфіку термінології. Для проведення термінологічного аналізу можна використовувати різні джерела, такі як законодавчі акти, спеціалізовані словники та енциклопедії, наукові статті та монографії, юридичні документи та рішення судів. Окрім того, корисним є також вивчення використання термінів у реальній практиці, наприклад, в текстах договорів, заяв, позовних заяв та інших документів, що використовуються в практиці юридичної діяльності. Термінологічний аналіз є важливим етапом формування англійськомовної правничої термінології в умовах євроінтеграційних процесів. Він дозволяє визначити відповідності термінів української та англійської мов, а також вивчити їх використання та специфіку в правовій галузі. Здійснення термінологічного аналізу є важливим етапом для розвитку правничої термінології в умовах євроінтеграції. Це дозволить створити єдину термінологію для спілкування з іноземними партнерами та забезпечити її зрозумілість та доступність для всіх громадян. Культурні аспекти грають важливу роль в правовій термінології. Кожна країна має свою власну систему права, що базується на культурних та історичних традиціях, і це відображається у вживанні термінології. Тому окрему увагу приділено сучасним процесам стандартизації правничої лексики в контексті процесів євроінтеграції з огляду на наявність полісемії та синонімії юридичних термінів.