Формування фахових компетентностей до роботи в умовах інклюзії у майбутніх учителів початкових класів засобами неформальної / інформальної освіти - Акімова, Олена Михайлівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
На сучасному етапі система вищої педагогічної освіти перебуває у стані постійного реформування та оновлення, що зумовлено активним включенням вітчизняного простору у площину освітніх парків, програм міжнародної мобільності, Європейської системи трансферу та накопичення кредитів (ECTS) у процесі реалізації освітньо-професійних програм, що в загальному вигляді виступило інструментом формування фахових компетентностей як у формальній так і у неформальній, інформальній освіті, завдяки прозорості, відкритості різноманітних дидактичних та виховних курсів та програм, гнучкості та оперативності у виборі інструментів для здобуття освіти. Презентовано дефініцію понять «неформальної / інформальної освіти»; схарактеризовано роль, специфічні ознаки засобів неформальної / інформальної освіти для формування чи поглиблення вже сформованих фахових компетентностей у майбутніх учителів початкових класів в умовах інклюзивної освіти. Формування фахових компетентностей у майбутніх учителів початкових класів до роботи в умовах інклюзії за допомогою засобів неформальної / інформальної освіти містить специфічні риси: кореляцію із змістом освітніх компонентів професійного циклу підготовки; формування пасивного досвіду реалізації здобутих фахових компетентностей у власній професійній практиці; розширення теоретичних, практичних, методичних, психологічних знань щодо реалізації супроводу та підтримки молодших школярів з особливими освітніми потребами; формує базове розуміння цінностей інклюзії, визначення ролі щодо упровадження інформаційно-комунікаційного та корекційно-розвиткового компоненту в освітньому процесі початкової школи за допомогою матеріалів неформальної освіти/інформальної освіти. Поглиблення вже сформованих фахових компетентностей у майбутніх учителів початкових класів до роботи в умовах інклюзії за допомогою засобів неформальної / інформальної освіти передбачає: кореляцію запиту на поглиблення сформованої компетентності на засадах самоменеджменту, самооцінці, аналізу власних професійних прагнень та освітніх запитів майбутнього фахівця; формування активного досвіду реалізації здобутих фахових компетентностей у власній професійній практиці; поглиблення вже сформованих теоретичних, практичних, методичних, психологічних знань щодо реалізації супроводу та підтримки молодших школярів з особливими освітніми потребами; формує абсолютне усвідомлення цінностей інклюзії, дає здатність для самостійного визначення майбутнім фахівцем початкової освіти ролі упровадження інформаційно-комунікаційного та корекційно-розвиткового компоненту в освітньому процесі початкової школи.