Адаптивні алгоритми штучного інтелекту в чатботах для персоналізованого навчального досвіду здобувачів вищої освіти - Мамон, Олександр Васильович; Ткаченко, Ірина Володимирівна; Василенко, Ольга Валентинівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Адаптивні алгоритми штучного інтелекту (ШІ) в чатботах є інноваційним інструментом для модернізації навчального процесу у вищій освіті. Ці технології дають змогу персоналізувати навчальний досвід, враховуючи індивідуальні потреби здобувачів освіти, та сприяють підвищенню академічної успішності й мотивації через адаптацію навчальних цілей і безперервну взаємодію в реальному часі. Метою статті є дослідження потенціалу адаптивних чатботів, що використовують штучний інтелект, для оптимізації навчального процесу вищої освіти та їхнього впливу на ефективність засвоєння матеріалу й мотивацію здобувачів. Методи. Для досягнення поставленої мети було проведено комплексний аналіз наукових досліджень та практичного застосування адаптивних чатботів у вищій освіті. Вивчено алгоритми машинного навчання, що використовуються для створення персоналізованих освітніх траєкторій, а також їх інтеграцію з платформами управління навчанням (LMS), що робить заняття більш інтегрованими та зручними.. Також бралися до уваги дані про впровадження чатботів, побудованих на великих мовних моделях, здатних ефективно обробляти значні обсяги інформації та надавати студентам відповіді на складні запитання. Результати. Адаптивні чатботи продемонстрували високу ефективність у персоналізації навчального процесу, що дає змогу автоматично коригувати матеріал відповідно до стилю навчання здобувача та його рівня знань. Вони можуть зібрати дані про успішність студентів, їх поведінкові характеристики та потреби, що оптимізує навчальний процес. Інтеграція чатботів із LMS забезпечує зручність для здобувачів та викладачів, зменшуючи рутинні завдання. Висновки. Адаптивні чатботи на базі штучного інтелекту мають потенціал змінити підходи до навчання у вищій освіті, пропонуючи персоналізовані та дієві рішення для підвищення академічної успішності. Однак для їх ефективного використання треба розв’язати низку технічних та організаційних питань, зокрема щодо кібербезпеки та інтеграції з наявними освітніми платформами.