Психологічні стратегії підготовки футболістів до змагальної діяльності - Головач, Інна Іванівна; Гнутова , Наталія Павлівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
З огляду на зростаючу значущість психологічної складової у спортивній підготовці спортсменів, особливо в ігрових видах спорту, актуальним постає питання розробки ефективних психотехнологій, спрямованих на підвищення ментальної стійкості спортсменів. Метою дослідження є розробка адаптивної моделі психологічної підготовки футболістів, яка враховує індивідуальні особливості спортсменів та забезпечує інтеграцію ефективних ментальних стратегій у структуру тренувального процесу. У статті обґрунтовано доцільність системного підходу до організації психологічної підготовки, що включає розвиток психічної стійкості, здатності до саморегуляції, концентрації, мотивації та ефективної командної взаємодії. Методи дослідження включали теоретичний аналіз наукових джерел, анкетування 23 футболістів ФК Калуш, узагальнення практичного досвіду та якісний аналіз отриманих емпіричних даних. Було виокремлено провідні ментальні техніки, що мають найбільший вплив на формування психологічної готовності до змагальної діяльності. Серед них — візуалізація, позитивне самонавіювання, дихальні практики, релаксаційні методики, емоційна саморегуляція та техніки розвитку усвідомленості. Результати показали, що 80% респондентів вважають психологічні стратегії ефективними у контексті змагань і тренувань. Виявлено високу потребу у регулярній фаховій психологічній підтримці, а також у впровадженні індивідуальних і групових форм роботи. Особливого значення надано створенню сприятливого соціально-психологічного мікроклімату в команді, що підвищує згуртованість, мотивацію та адаптивність до змінних умов ігрового середовища. У висновках підкреслено, що адаптивна модель психологічної підготовки, яка поєднує індивідуалізацію ментальних технік, інтеграцію у тренувальний цикл та врахування командної динаміки, є ефективним інструментом підвищення змагальної результативності, зниження рівня стресу та формування емоційної стабільності футболістів.