Педагогічні засади розроблення методик дуального навчання майбутніх бакалаврів професійної освіти у галузі цифрових технологій - Алєксєєва, Ганна Миколаївна; Горбатюк, Лариса Василівна; Кравченко, Наталія Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою статті є аналіз педагогічних засад дуального навчання для майбутніх бакалаврів професійної освіти у галузі цифрових технологій та визначення практичних аспектів його реалізації в умовах цифровізації та війни. Особлива увага приділяється адаптації дуальної освіти у контексті переміщення закладів вищої освіти, зокрема досвіду Бердянського державного педагогічного університету (БДПУ) щодо співпраці зі стейкхолдерами, організації баз практики та оновлення навчальних програм відповідно до вимог ІТ-індустрії. Практична значущість дослідження полягає у можливості застосування запропонованих методичних підходів для підготовки ІТ-фахівців, що є важливим для відновлення України та цифрової трансформації. Результати можуть бути використані українськими університетами та у сфері державного управління освітою для розширення співпраці між закладами освіти та роботодавцями. Методи дослідження включають аналіз нормативно-правових документів, світового досвіду впровадження дуальної освіти у сфері цифрових технологій, емпіричне дослідження діяльності БДПУ, а також порівняльний аналіз адаптованих навчальних програм. Особливу увагу приділено проблемам впровадження дуальної освіти в умовах війни та шляхам подолання бар’єрів. Результати дослідження показали, що дуальна освіта у цифрових технологіях підвищує якість підготовки студентів, їхні практичні навички та професійну мобільність. Співпраця між університетами та бізнесом дозволяє адаптувати освітні програми до потреб ринку праці, що є важливим у період відбудови країни. Висновки підкреслюють значущість дуальної освіти для підготовки фахівців, необхідних для відновлення України та її цифрової економіки. Подальший розвиток передбачає розширення співпраці між університетами та роботодавцями, модернізацію програм і впровадження цифрових технологій у навчальний процес.