Василь Сухомлинський про культ книги та культ рідного слова в школі: погляд із сьогодення - Баранюк, Ірина Григорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Актуальність статті визначається тим, що педагогічні концепції Василя Сухомлинського, які стосуються культу книги та культу рідного слова в шкільній освіті, набувають у наш час особливого значення. Такої ж актуальності набуває розроблений у його працях педагогічний менеджмент, спрямований на впровадженні цих культів у навчально-виховну практику школи. Це обумовлене ситуацією, що склалася в останні десятиліття, коли сучасний учень значну частину свого часу проводить не з книжкою, а зі смартфоном. Мета статті полягає в узагальненому аналізі поглядів Сухомлинського на навчально-виховну роль книги і читання в шкільній освіті. При цьому увага акцентована на таких моментах: 1) психолого-педагогічна обґрунтованість поглядів Сухомлинського на зазначену проблему; 2) особливості педагогічного менеджменту, спрямованого на підвищення навчально-виховної ролі книги і читання в Павлиській школі; 3) аналіз кризових моментів, пов’язаних із зниженням інтересу до книжки і читання у новітні часи; можливі шляхи їх вирішення. В статті детально проаналізовані погляди видатного педагога на високий навчально-виховний потенціал книги та читання. Наголошено, що в умовах, коли захоплення смартфоном негативно впливає на психологічний стан молодого покоління («кліпове мислення», невміння зосереджуватися, втрата здатності до критичного мислення…), якісна літературна освіта є ефективним способом профілактики згубного впливу гаджетів. На матеріалі записів відвідуваних Сухомлинським уроків учителів початкових класів та вчителів-словесників Павлиської середньої школи проаналізовані його поради, які стосуються виховання в учнів культу книжки та культу рідного слова. Відзачено, що негативно вплинуло та впливає на рівень мовно-літературної освіченості відсутність української літератури серед обов’язкових для незалежного мультипредметного тестування навчальних дисциплін.