Формування особистісних якостей підлітка в умовах сьогодення - Бутенко, Володимир Григорович; Бутенко, Наталія Іванівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
В умовах сьогодення соціальні чинники, які впливають на формування особистісних якостей школяра актуалізувалися, або змінився їх вплив. Суттєво на особливості взаємин підлітків впливає військовий стан, на основі цього зміни в освітньому процесі , зокрема, маємо віртуальне спілкування. Як це впливає на формування особистісних якостей , кому надають перевагу у взаєминах школярі, які якості є переважаючими на ці питання, ми давали відповіді в своєму дослідженні. Акцентуємо увагу на важливості моральних якостей, необхідних громадянину нашої країни. Аналіз літературних джерел дозволив дати характеристику таким моральним якостям як доброта, справедливість, чесність, патріотизм, щирість, принциповість, самостійність, гідність , національна гідність , відповідальність та інші. Вивчення взаємовідносин у ранньому підлітковому віці проводилося на основі соціометричного дослідження та проективної методики «Кольоровий тест стосунків». Наш експеримент дав можливість визначити рангові категорії системи цінностей здобувачів 6- 8 класів, які впливають на формування особистості. Вони розподілилися так: найбільш важливі – Я, сім’я, ігри з друзями без персональних пристроїв; нейтральні – друзі, ігри на персональних пристроях; найменш важливі – мої однокласники, школа. Матеріали цього дослідження в подальшому можуть бути доповнені іншими завданнями , які спричинені змінами особливостей спілкування підлітків при переході від раннього підліткового віку до більш глибокого, що передбачає появу нових уподобань у спілкуванні, а разом із цим і формування інших моральних якостей.