Оптимізація фізичної підготовки гандболістів - Товстоп’ятко, Федір Федорович; Коваленко, Юлія Олексіївна; Караулова, Світлана Іванівна; Третяк, Дмитро Ярославович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті представлено результати експериментального дослідження, спрямованого на вдосконалення фізичної підготовленості гандболістів шляхом впровадження авторської тренувальної програми. Актуальність теми зумовлена необхідністю підвищення ефективності підготовки юних спортсменів у контексті сучасних вимог до динамічних ігрових видів спорту. Мета дослідження – обґрунтувати необхідність впровадження комплексної тренувальної програми, спрямованої на вдосконалення фізичних якостей гандболістів, а також аналіз її ефективності в умовах експериментального дослідження. Об’єкт дослідження – процес фізичної підготовки гандболістів. Предмет дослідження – вплив комплексної авторської програми тренувань на розвиток фізичної підготовленості. межах дослідження була розроблена та реалізована програма, яка включала три взаємодоповнюючі модулі: пліометричний, швидкісно-силовий та сенсомоторно-координаційний. Комплекс тренувальних засобів застосовувався протягом восьми тижнів у складі основного тренувального процесу. Для оцінювання ефективності програми було проведено порівняльне тестування показників фізичної підготовленості до і після експерименту. Вибірка складалася з гандболістів, які були розподілені на експериментальну та контрольну групи. Результати дослідження засвідчили достовірне покращення фізичних якостей в експериментальній групі. Найбільші зміни спостерігалися в розвитку вибухової сили, швидкісних якостей та стабілізаційних здібностей. Застосування статистичного аналізу (t-критерій Стьюдента) підтвердило значущість отриманих результатів (p < 0,05; p < 0,01; p < 0,001). Авторська програма продемонструвала високу ефективність і може бути рекомендована для впровадження у практику підготовки гандболістів юнацького віку. Висновки. Отримані дані мають практичне значення для тренерів, викладачів фізичного виховання та фахівців у галузі спортивної підготовки, оскільки дозволяють оптимізувати процес розвитку фізичних якостей у спортсменів, підвищити ефективність тренувального навантаження та сприяти зростанню загальної ігрової результативності. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на вдосконалення даної програми з урахуванням індивідуалізації навантажень і поетапної побудови тренувального циклу.