Педагогічні стратегії інтеграції інклюзивної освіти в Україні у контексті європейських стандартів - Білюк, Олена Геннадіївна; Призванська, Роксоляна Антонівна; Омельянович, Ірина Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті досліджено особливості адаптації європейських підходів до інклюзивного навчання в українському освітньому просторі. Розглянуто трансформаційні процеси в освітній галузі України у контексті впровадження інклюзивних практик та створення рівних можливостей для всіх здобувачів освіти. Мета: розробка та наукове обґрунтування педагогічних стратегій інтеграції інклюзивної освіти в Україні відповідно до європейських стандартів з урахуванням національної специфіки освітньої системи. Методи. Застосовано комплекс теоретичних (системний та порівняльний аналіз, контент-аналіз документів та літератури) та емпіричних методів (спостереження, анкетування, експертне опитування). Використано міждисциплінарний підхід для аналізу педагогічних, психологічних, соціальних та правових аспектів інклюзивної освіти. Проведено порівняльний аналіз європейських стандартів та існуючих практик в Україні. Здійснено опитування 157 фахівців та батьків дітей з особливими освітніми потребами. Результати. Розроблено інтегративну модель впровадження інклюзивної освіти, яка враховує особливості національної освітньої системи. Виявлено ключові бар’єри: недостатнє фінансування, брак кваліфікованих фахівців, архітектурна недоступність, стереотипне мислення. Обґрунтовано п’ять основних педагогічних стратегій інтеграції інклюзивної освіти: професійна підготовка та підвищення кваліфікації педагогічного персоналу; створення універсального дизайну в освітньому середовищі; впровадження інноваційних педагогічних технологій; налагодження партнерства між школою, сім’єю та громадою; формування інклюзивної культури в освітніх закладах. Визначено індикатори ефективності впровадження інклюзивної освіти та запропоновано алгоритм їх імплементації. Висновки.Інтеграція інклюзивної освіти в Україні потребує комплексного підходу, що поєднує адаптацію європейських стандартів з урахуванням національної специфіки. Розроблені стратегії сприяють подоланню існуючих бар’єрів та забезпечують ефективне впровадження інклюзивних практик. Запропонована модель може слугувати основою для розробки державних програм та удосконалення нормативно-правової бази.