Вплив інтегративного підходу на якість професійної підготовки вчителів-філологів у закладах вищої освіти України - Ципнятова, Ірина Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Модернізація професійної підготовки вчителів-філологів у закладах вищої освіти України зумовлює необхідність упровадження інтегративних підходів, що об’єднують лінгвістичну, літературознавчу, педагогічну та технологічну складові. Актуальність цього дослідження зумовлена зростанням складності освітніх завдань, потребою в міждисциплінарних знаннях та навичках, переходом до компетентнісного навчання. Традиційні моделі навчання, які часто закцентовані на вивченні ізольованих предметів, не в змозі повністю підготувати майбутніх педагогів до динамічного та багатогранного характеру сучасної фахової діяльності. Метоюдослідження є аналіз впливу інтегративного підходу на якість професійної підготовки вчителів-філологів, розкриття його потенціалу щодо посилення міждисциплінарних зв’язків, розвитку комунікативних та дослідницьких навичок, забезпечення інтеграції теоретичної та практичної складових. Методи. У дослідженні використані методи аналізу наукової літератури, узагальнення, систематизації, порівняння. Результати дослідження свідчать, що інтегративний підхід підвищує адаптивність майбутніх учителів-філологів до сучасних освітніх викликів, забезпечуючи їх здатністю синтезувати знання з різних дисциплін та застосовувати їх у різноманітних освітніх контекстах. Проведений у роботі аналіз показує, що міждисциплінарне освітнє середовище в поєднанні з інтерактивними та дослідницькими методиками сприяє розвитку критичного мислення, педагогічної креативності та цифрової грамотності. У дослідженні також визначено основні проблеми інтеграції, зокрема застарілі освітні програми, недостатнє методичне забезпечення та необхідність посилення міждисциплінарної співпраці між викладачами. Висновки. Отже, перехід до інтегративної моделі професійної підготовки має важливе значення для підвищення якості підготовки вчителів-філологів в Україні. Використовуючи новітні стратегії, заклади вищої освіти можуть забезпечити підготовку випускників, які не лише добре обізнані з лінгвістичними та літературознавчими теоріями, але й здатні застосовувати інноваційні педагогічні методи, сприяти мотивації здобувачів вищої освіти та відповідати на сучасні виклики.