Моделювання міждисциплінарного підходу у викладанні філологічних дисциплін у закладах освіти України - Гарачковська, Оксана Олександрівна; Дмитренко, Наталія Вячеславівна; Ніколаєва, Анжеліка Анатоліївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Вступ. Сучасна освітня парадигма акцентує на необхідності інтеграції різних галузей знань для формування у здобувачів вищої освіти комплексних компетенцій, зокрема критичного мислення, креативності та адаптації до цифрових викликів. У філологічних дисциплінах, де традиційно переважає текстоцентричний підхід, міждисциплінарність відкриває нові можливості для активізації пізнавальної діяльності та інноваційного викладання. Запропоноване дослідження спрямовано на аналіз ефективності поєднання літературознавства, лінгвістики та цифрових технологій у контексті української вищої освіти, а також на виявлення його впливу на академічні досягнення і творчий потенціал здобувачів освіти. Мета. Аналіз ефективності міждисциплінарного підходу у викладанні філологічних дисциплін в умовах сучасної української освіти, зокрема його вплив на формування критичного мислення, креативності та засвоєння знань. Методи. У роботі використано комплекс методів, включаючи аналіз сучасних педагогічних практик, анкетування викладачів та здобувачів вищої освіти (N=150), а також експериментальне впровадження міждисциплінарних модулів в освітній процес. Дослідження охопило такі аспекти, як інтеграція цифрових інструментів, міжпредметні зв’язки та проєктно-орієнтоване навчання. Результати. Виявлено, що застосування міждисциплінарного підходу суттєво підвищує зацікавленість здобувачів освіти (зростання академічної успішності на 25%) та сприяє розвитку аналітичних і творчих навичок. Розроблено модель, яка поєднує: (1) проєктне навчання з акцентом на практичне застосування знань, (2) колаборацію з іншими дисциплінами (наприклад, медіа- та когнітивними науками), (3) використання інтерактивних платформ (віртуальні лабораторії, інструменти штучного інтелекту). Крім того, встановлено, що такий підхід покращує адаптацію до сучасних вимог ринку праці. Висновки. Міждисциплінарність у філології не лише поглиблює розуміння матеріалу, а й формує вміння працювати з гібридними знаннями, що є ключовим у цифрову епоху. Для подальшого впровадження рекомендовано: розширити методичну базу (освітні програми, онлайн-ресурси), інтегрувати тренінги для викладачів із використання інноваційних методів та залучити здобувачів вищої освіти до міжнародних дослідницьких проєктів.