Застосування інноваційних освітніх технологій для розвитку професійної мовної компетентності здобувачів вищої освіти - Діденко, Наталія Миколаївна; Горюнова, Марина Миколаївна; Погоріла, Світлана Григорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Активний розвиток цифрових технологій та трансформація сучасного освітнього простору істотно вплинули на підходи до формування професійної мовної компетентності в здобувачів вищої освіти. У контексті глобальної інтеграції та інтенсифікації професійної комунікації здатність ефективно використовувати мову в професійному середовищі стає однією з найважливіших навичок майбутнього фахівця. Актуальність дослідження визначається необхідністю пошуку педагогічних інструментів, які не лише підтримують вивчення мови, але й забезпечують її інтеграцію з професійними завданнями та контекстами. Інноваційні освітні технології відкривають значні можливості для індивідуалізації освітнього процесу, активізації пізнавальної діяльності, формування стійких комунікативних навичок, необхідних для успішного професійного функціонування. Мета статті – проаналізувати можливості застосування інноваційних освітніх технологій для розвитку професійної мовленнєвої компетентності здобувачів вищої освіти та окреслити педагогічні умови їхнього ефективного впровадження. Методи. Для огляду наявних наукових напрацювань з тематики дослідження застосовано метод аналізу наукової літератури. Об’єднання результатів досліджень, практик і підходів із різних джерел здійснено шляхом синтезу, а їхнє стисле представлення забезпечено методом узагальненням. Систематизацію використано для структурування результатів дослідження. Результати. У дослідженні проаналізовано різні технологічні інструменти, серед яких онлайн-курси, мобільні застосунки та віртуальні освітні середовища, з огляду на їхню функціональність, дидактичну цінність та релевантність для професійної мовної підготовки. На основі аналізу освітніх практик у закладах вищої освіти України виявлено позитивний вплив технологічних інновацій на мотивацію, автономію та комунікативну гнучкість здобувачів вищої освіти. Встановлено, що впровадження цих інструментів є найбільш ефективним за умов педагогічної підтримки, методологічної цілісності, адаптації до індивідуальних потреб здобувачів та активної ролі викладача як фасилітатора. Висновки.Отже, інтеграція інноваційних технологій у мовну освіту є не самоціллю, а засобом для глибокого, практико-орієнтованого опанування мови як інструмента професійної комунікації. Такий підхід сприяє формуванню конкурентоспроможних фахівців, здатних до ефективного спілкування в сучасному багатомовному та диджиталізованому професійному середовищі.