Інтеграція громадянозначих елементів у вивченні української та іноземних мов здобувачами загальної середньої та вищої освіти - Мішеніна, Тетяна Михайлівна; Скидан , Сергій Олександрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Публікація присвячена розв’язанню питання шляхів інтеграції громадянознавчих елементів у зміст навчальних предметів в умовах закладу загальної середньої освіти, навчальних дисциплін в умовах закладу вищої освіти. Досягнення системності впровадження громадянознавчих елементів у викладанні української та іноземних мов на інтегральній основі вможливить вироблення громадянської спрямованості здобувачів загальної середньої, здобувачів вищої освіти. Метою статті є розкритті змісту громадянознавчих знань у вивченні здобувачами загальної середньої та вищої освіти української та іноземних мов на інтегративній основі. Методи. Досягненню мети слугували використані методи аналізу й синтезу психолого-педагогічної літератури задля з’ясування базових понять громадянськості, при класифікації патріотичних настанов; описовий, який дозволив висвітлити механізми ословлення демократичних цінностей у соціогуманітарних науках, мистецькій царині. Результати. Реалізація міждисциплінарних зв’язків уможливлює засвоєння знань про національні й загальнолюдські цінності, спонукають на прикладі текстових зразків (українського або світового письменства; історичних пам’яток, правових текстів тощо) до осмислення поняття демократії, розгляду механізмів реалізації громадянських прав, дотримання громадянських обов’язків відповідно до законодавства. Робота з текстами у вивченні української й іноземних мов уможливлює спостереження над змістовими реляціями, що визначають громадянські цінності, настанови, культурно-історичні й ідеологічні імперативи. У вивченні української й іноземних мов інтеграція громадянознавчих елементів апелює також до формування націомовної особистості, яка позиціонує себе як представник лінгвокультури, свідомий громадянин, здатний на ініціацію дій задля відтворення комунікації (конструктивний діалог із використанням термінів юридичної, культурно-історичної галузі) як громадянина з державою. Інтегративне подання інформації у вивченні української та іноземних мов апелює до вивчення культурно-історичного спадку націй, вироблення шанобливого ставлення до надбань у царині розвитку демократичних цінностей, спостереження над художньо відтвореними реалізаціями цих цінностей у творах письменства. Інтеграція громадянознавчих знань полягає також в тематичній реляції, що досягається в обговоренні художнього твору з позиції громадянського дискурсу. Теми, запропоновані для розгляду при аналізі художнього твору, визначають розгляд національних цінностей суспільства, загальнолюдських цінностей; зміст законів і їх роль у житті суспільства; процеси прийняття суспільних рішень, визначених громадською одностайністю; модель громадянина, відтворена у художньому сюжеті. Вербалізація громадянських цінностей визначає навчальну інтеракцію на рівні громадянської ідентифікації, громадянського обов’язку як складника патріотичної культури.