Основні аспекти забезпечення професійної фізичної підготовки особового складу Збройних Сил України та інших військових формувань - Літвінова-Головань , Ольга Павлівна; Багорка, Анна Миколаївна; Есаулова, Олена Володимірівна; Короленко , Каріна Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена потребою визначення найбільш ефективних шляхів вдосконалення процесу фізичного виховання військовослужбовців в Україні в умовах воєнних дій та в процесі імплементації стандартів НАТО в систему фізичної підготовки особового складу Збройних Сил України. В статті проаналізовано нормативно-правову базу, що регламентує процес фізичної підготовки в секторі безпеки і оборони, зокрема у контексті адаптації до стандартів НАТО. Представлено результати досліджень сучасних науковців щодо бойової ефективності військовослужбовців завдяки удосконаленню фізичної підготовки. Визначено основні проблеми кадрового, освітнього та методичного характеру, що стримують розвиток системи. Метою статті є дослідження стану, проблем та перспектив розвитку системи фізичної підготовки особового складу Збройних Сил України в умовах адаптації до стандартів НАТО. У дослідженні використано методи порівняльного аналізу та теоретичного узагальнення. У результатах дослідження обґрунтовано необхідність оновлення підходів до підготовки інструкторів, тренерів й викладачів з фізичної підготовки і спорту, розширення меж професійної діяльності майбутні фахівців з фізичної культури і спорту. У висновках підсумовано потребу розробки й впровадження інноваційних освітніх програм і технологій, які сприятимуть формуванню системи фізичної підготовки військовослужбовців, сумісної зі стандартами НАТО.