Функціональна адаптація волейболістів до спеціалізованого тренувального навантаження - Верітов , Олександр Ігорович; Тищенко, Валерія Олексіївна; Гнатчук , Ярослав Ілліч (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті представлено результати емпіричного дослідження, спрямованого на оцінку ефективності експериментальної програми вдосконалення фізичної підготовленості юних волейболістів на етапі попередньої базової підготовки. Актуальність роботи зумовлена виявленими на констатувальному етапі функціональними дефіцитами у розвитку ключових фізичних якостей, що відіграють критичну роль у структурі змагальної діяльності у волейболі. Метою дослідження було визначити вплив спеціально розробленої багатокомпонентної програми V-POWER на динаміку розвитку швидкості, вибухової сили, витривалості, гнучкості та координаційних здібностей. Експериментальна група (n=22) упродовж чотирьох тижнів проходила цілеспрямовану фізичну підготовку за варіативною структурою, орієнтованою на сенсомоторне навантаження, пліометричні вправи, інтервальні бігові серії та функціональну мобілізацію. Контрольна група (n=22) працювала за стандартною навчально-тренувальною програмою. Педагогічне тестування включало 6 індикативних тестів: біг на 15 м, човниковий біг 3×10 м, вертикальний стрибок, п’ятиразовий стрибок, 12-хвилинний біг Купера та тест на гнучкість. За підсумками формувального етапу у спортсменів експериментальної групи виявлено статистично достовірне покращення результатів (p<0,05) за п’ятьма з шести тестів, що підтверджує ефективність впровадженої програми як засобу функціональної адаптації до специфічного ігрового навантаження. Отримані результати доцільно враховувати при плануванні тренувального процесу в ДЮСШ і спортивних клубах.