Умови ефективної реалізації технології соціально-педагогічної та психологічної реабілітації дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій, засобами оздоровчо-рекреаційної рухової активності - Гакман, Анна Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою дослідження є теоретико-методологічне обґрунтування умов ефективної реалізації технології соціально-педагогічної та психологічної реабілітації дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій, засобами оздоровчо-рекреаційної рухової активності. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю створення ефективних механізмів фізичного, психоемоційного та соціального відновлення дітей у післявоєнний період. Методи дослідження: теоретичні методи дослідження проблеми соціально-педагогічної та психологічної реабілітації. Результати. Теоретичним підґрунтям розробки слугували положення концепції здорового розвитку дітей, сучасні підходи до оздоровчої діяльності та принципи психосоціальної підтримки. Технологія реалізується поетапно (концептуальний, організаційний, діагностичний, програмно-методичний етапи) й адаптована до умов різних закладів – загальноосвітніх шкіл, дитячих таборів, позашкільних установ, спортивних клубів. Основу змісту складають заняття змішаного типу (аеробні, силові, рекреативні), структуровані у тричастинну модель (вступна, основна та заключна частини), що передбачає гнучке планування, інтеграцію засобів музичної терапії, психогімнастики, релаксаційних технік. Особливу увагу приділено індивідуалізації впливу з урахуванням морфофункціональних, вікових і психологічних особливостей дітей, а також їхнього соціально-педагогічного статусу. Практична апробація технології засвідчила її ефективність у покращенні фізичного стану, розвитку мотивації до рухової активності, підвищенні психоемоційної стабільності та рівня соціальної адаптації. Висновки. Результати дослідження підтверджують доцільність впровадження розробленої технології як ефективного інструменту реабілітації, оздоровлення та соціального відновлення дітей в умовах воєнного стану і післявоєнного відбудовного періоду.