Міжмовна еквівалентність у сфері правничої термінології: англійсько-український аспект - Довгополова, Ганна Геннадіївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У даній статті розглянуто питання міжмовної еквівалентності та виклики в англійсько-українському перекладі правничої термінології в умовах євроінтеграційних процесів. Автор акцентує увагу на специфіці правничого терміна, якому не властиві всі риси загальновживаного слова, а його функціонування можливе лише за умови актуалізації в професійному контексті. Досліджено основні джерела формування правової термінології – спеціалізовані словники, законодавчі акти, судові рішення, наукові праці, практичні документи, міжнародні договори та інші джерела, що формують термінологічне поле права в міжкультурному вимірі. Окрему увагу в статті приділено проблемам перекладу термінів, що виникають унаслідок відмінностей між правовими системами (англо-американське common law і континентальне право), історико-культурними особливостями та різною концептуалізацією правових понять. Підкреслено значення етимології, фразеології та культурного контексту для точного відтворення значення термінів. Аналізуються деякі як питомо українські, так і запозичені терміни, зокрема інтернаціоналізми, що утворюють ядро юридичної лексики сучасного професійного дискурсу. У даній статті роблено висновок про важливість системного підходу до вивчення правничої термінології з урахуванням нормативного, практичного та міжкультурного контекстівактуальність теми дослідження пояснюється необхідністю дослідження міжмовної варіативності та перекладознавства у сфері права, поглиблення розуміння механізмів трансляції правових понять у межах європейського інтеграційного процесу. Додатково у дослідженні наголошується на необхідності формування у перекладачів і фахівців правничого профілю міждисциплінарної компетентності, що охоплює не лише мовну і правову обізнаність, а й знання культурно-правових реалій, що визначають особливості інтерпретації та застосування термінів. Такий підхід сприятиме більш ефективному забезпеченню юридичної точності й адекватності перекладу англомовних текстів в умовах глобалізації та правового зближення.