Організація педагогічного експерименту з реалізації системи підготовки майбутніх графічних дизайнерів до проєктування об’єктів дизайну засобами цифрових технологій - Борисова, Світлана Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
В роботі висвітлено проблему дизайну досліджень крізь призму індивідуалізації експериментальних моделей для окремих напрямків досліджень підготовки майбутніх фахівців (зокрема, майбутніх графічних дизайнерів), адаптації до особливостей освітніх компонентів, очікуваних результатів і отримуваних типів даних відповідно до варіативності підготовки майбутніх фахівців. Проаналізовано особливості організації педагогічного експерименту з реалізації системи підготовки майбутніх графічних дизайнерів до проєктування об’єктів дизайну засобами цифрових технологій. Узагальнено ключові вимоги, виконання яких має забезпечуватись при плануванні і реалізації педагогічного експерименту. Окреслено, що ефективним шляхом проєктування етапів педагогічного експерименту є усталення їх змісту у відповідності до мети і гіпотези дослідження. Зазначено, що етапами педагогічного експерименту з реалізації системи підготовки майбутніх графічних дизайнерів до проєктування об’єктів дизайну засобами цифрових технологій є: підготовчий (пошуково-констатувальний), дослідницький (який містить формувальний педагогічний експеримент, а констатувальний і контрольний експерименти розглядаються з позиції емпіричного процесу збору даних, діагностичного зрізу), завершальний (узагальнюючий етап, етап обробки та інтерпретації даних дослідження, формулювання висновків). Підкреслено, що центральний, дослідницький етап складається з трьох стадій формувального педагогічного експерименту: констатувальної (вираженої в терміні вхідний зріз), формувальної (в якій застосовано стимул) та контрольної (вираженої в терміні підсумковий зріз). Узагальнено, що обґрунтований відбір методів статистичної обробки даних і процедур розрахунку забезпечує коректну перевірку ефективності педагогічного експерименту і оцінку достовірності результатів, які одержано на дослідницькому етапі експерименту.