Формування готовності до професійної діяльності майбутніх педагогів професійного навчання (охорона праці) у ЗВО: аналіз та перспективи - Новіков , Олександр Анатолійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Сьогодні суттєво змінилася картину світу, що зумовило необхідність адаптації майбутніх педагогів до нових соціально-економічних, виробничих та психологічних умов, спричинило соціальну та економічну дестабілізацію особистості, зруйнувало почуття безпеки життя. Саме тому, майбутні педагоги професійного навчання мають бути готові до вирішення ситуацій екстремальних умов, що обумовлені потребами ринку праці, особливо у галузях безпеки, і які потребують психологічної готовності, оволодіння уміннями регуляції й саморегуляції поведінки на основі розробки й впровадження нових інноваційних рішень. Метою статті є аналіз поточного стану професійної підготовки майбутніх педагогів професійного навчання (охорона праці) у закладах вищої освіти (ЗВО), виявлення основних проблем та визначення перспектив удосконалення цього процесу. Методи. Вибір методів дослідження зумовлений метою статті й предметом дослідження, зокрема застосовано теоретичні методи (аналіз, синтез, узагальнення, класифікація), а також системний підхід до аналізу праць з проблем формування готовності майбутніх педагогів професійного навчання до професійної діяльності. Результати. Феномен готовності до професійної діяльності як інтегральна якість особистості обумовлюється характером професійної діяльності та охоплює функціональний і особистісний рівень. Формування цього складного багатокомпонентного утворення відбувається в процесі оволодіння формами професійної активності та взаємодії в процесі навчання; утворенням системи зворотного зв’язку від студента до викладача; створенням умов для самореалізації та продуктивної професійної діяльності. Висновки. Реалізація всіх компонентів готовності майбутнього педагога професійного навчання (охорона праці) до професійної діяльності можлива за умови системного підходу. Розроблена автором модель формування готовності демонструє основні підходи і шляхи вирішення проблеми.