Інтеграція елементів критичного мислення в навчання англійської мови студентів нефілологічних факультетів - Мудра , Світлана В’ячеславівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті досліджуються особливості розвитку критичного мислення у студентів немовних спеціальностей у процесі вивчення англійської мови як іноземної. В умовах трансформації системи вищої освіти акцент зміщується на формування універсальних компетентностей, що мають міждисциплінарний характер. Однією з таких компетентностей є критичне мислення — когнітивна здатність до об’єктивного аналізу інформації, оцінки її достовірності, формулювання обґрунтованих висновків і прийняття відповідальних рішень. Англійська мова, як універсальний інструмент міжкультурного спілкування, має суттєвий вплив на професійний розвиток майбутнього фахівця. У контексті глобалізаційних процесів її вивчення набуває особливої ваги, оскільки знання іноземної мови відкриває доступ до актуальної інформації, сприяє участі в міжнародних ініціативах та забезпечує конкурентні переваги на сучасному ринку праці. Водночас освітній потенціал занять з англійської мови виходить за межі формування суто мовленнєвих умінь. Такі заняття можуть стати ефективним засобом розвитку критичного мислення, оскільки передбачають аналіз суспільно важливих питань, інтерпретацію автентичних матеріалів і вирішення комунікативних завдань, наближених до реального життя. У роботі проаналізовано сучасні наукові підходи до визначення поняття критичного мислення, окреслено методичні засади та інструменти для його формування у студентів. Навчальні стратегії включають використання відкритих питань, дискусій, дебатів, рольових ігор, а також організацію групової діяльності, яка стимулює аналіз, аргументацію та співпрацю. Особлива увага приділяється створенню сприятливого навчального клімату, що підтримує активне залучення студентів до мисленнєвих процесів. Наголошено на важливості поетапного розвитку мисленнєвих навичок від репродуктивного рівня до творчого. Запропоновано приклади практичних завдань, які сприяють формуванню гнучкості мислення, емпатії та професійної самореалізації. Обґрунтовано доцільність інтеграції критичного мислення в навчальні курси англійської мови для немовних спеціальностей як чинника підвищення якості підготовки сучасного фахівця.