Сучасні методи викладання іноземних мов для студентів немовних спеціальностей - Макарська, Євгенія (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті розглянуто інноваційні підходи до організації навчання іноземної мови на немовних факультетах. Обґрунтовано доцільність інтеграції професійної спрямованості у процес вивчення іноземної мови з метою підвищення мотивації здобувачів освіти. Автор підкреслює, що одним із ключових чинників ефективного мовного навчання є професійна зацікавленість та усвідомлення практичної значущості іншомовної компетентності у майбутній професійній діяльності. Особливу увагу приділено активним методам навчання: роботі в малих групах, кейс-методу, проєктній діяльності, використанню інтерактивних технологій та інформаційно-комунікаційних засобів. Окреслено педагогічні умови, що сприяють формуванню пізнавальної активності, критичного мислення, комунікативних умінь та здатності працювати в команді. Акцентовано на ефективності групових форм навчання, які забезпечують соціальну взаємодію, позитивну міжособистісну залежність і відповідальність кожного учасника освітнього процесу. Розкрито потенціал кейс-методу у формуванні аналітичного мислення та навичок прийняття рішень. Описано можливості проєктної методики як засобу розвитку творчого потенціалу, дослідницьких умінь і навичок самоорганізації. Зазначено, що впровадження зазначених підходів сприяє формуванню не лише іншомовної, але й ключових та професійних компетентностей, необхідних для успішної професійної самореалізації майбутніх фахівців.