Токсикологічна та судова хімія: еманація дефініцій дисципліни - Вельчинська, Олена Василівна; Ніженковська, Ірина Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета статі – висвітлення актуальності еманації та впровадження у навчально-методичний комплекс дисципліни «Токсикологічна та судова хімія» специфічних дефініцій з метою його осучаснення та підвищення ефективності розуміння навчального матеріалу здобувачами вищої освіти у закладах вищої освіти України відповідно до освітньої програми (ОП) «Фармація» другого (магістерського) рівня вищої освіти зі спеціальності I8 «Фармація». Важливим завданням є акцентування уваги на еманацію сучасних дефініцій та їх імплементацію у теоретичний матеріал, що необхідно для планування і виконання експериментальних робіт, допоможе підвищити їх науковий рівень згідно із європейськими вимогами. Вивчення дисципліни «Токсикологічна та судова хімія» в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відкриває перед студентами можливість ознайомлення із передовими методиками якісного виявлення і методами кількісного визначення високотоксичних та отруйних речовин у об’єктах різного походження, в тому числі, й, у речових доказах. Засвоєння сучасних дефініцій та оволодіння практичними навичками з дисципліни відкриває перспективу для студентів працювати в лабораторіях хіміко-токсикологічного аналізу європейського рівня. Методи: аналітичний, систематичний і логічний. Результати. Еманація дефініцій – це процес висвітлення та залучення із певного широкого кола наукових дефініцій найбільш вагомих специфічних і спеціальних наукових дефініцій з метою підвищення спрямованості уваги студента на вивчення конкретної навчальної дисципліни. Активізація уваги на вивчення і використання найбільш вагомих специфічних наукових дефініцій, які описують певні явища, процеси або об’єкти, допомагають підвищити рівень знань студентів та вміння розпізнавати за термінологією, яку науку або навчальну дисципліну представляє ця термінологія. Відомо, що дефініції – це основа інтелектуальної комунікації для отримання професійних знань. Дефініції є невід’ємною частиною сучасної науки та навчальних дисциплін, які вивчають студенти у закладах вищої освіти. Особлива увага приділяється осучасненню та впровадженню нових дефініцій шляхом розширення їхнього переліку під час засвоєння навчального матеріалу з дисципліни «Токсикологічна та судова хімія» здобувачами вищої освіти на фармацевтичному факультеті Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відповідно до освітньої програми (ОП) «Фармація» другого (магістерського) рівня вищої освіти зі спеціальності I8 «Фармація». Дефініції допомагають сформулювати наукову концепцію, гіпотезу та мають потенціал для текстового удосконалення. Активне засвоєння дефініцій допомагає ефективній передачі знань студентам та формуванню їх інтелектуального рівню. Наряду з тим, що під час засвоєння теоретичного матеріалу з дисципліни «Токсикологічна та судова хімія» постійно акцентується увага на вживанні осучаснених специфічних дефініцій, відбувається розширення їх переліку, оскільки в практику впроваджуються нові методи хіміко-токсикологічного аналізу або методи ізолювання отруйних речовин, а за останній час перевага надається комбінації методів. Осучаснення дефініцій відбувається наряду із подальшим розвитком науки і освіти та їх гармонізацією з європейськими досягненнями. Із розширенням переліку специфічних наукових дефініцій виникає потреба у їхній класифікації у межах однієї науки та відповідної навчальної дисципліни. Це прямі та непрямі дефініції за комунікативною самостійністю чи несамостійністю; дефініції явні, контекстуальні або комбіновані за своєю виразністю. Висновки. За допомогою процесу еманації дефініцій продовжується відбір та активна практична імплементація із певного широкого кола наукових дефініцій найбільш вагомих специфічних та спеціальних дефініцій з метою підвищення спрямованості уваги на теоретичному матеріалі як науковців, так, й, студентів. Осучаснення дефініцій відбувається паралельно із розвитком науки і освіти, їх гармонізації з європейськими досягненнями. Розширення переліку специфічних і спеціальних наукових дефініцій, який формується шляхом їх еманації, виникає потреба в удосконаленні їхньої класифікації (прямі та непрямі дефініції за комунікативною самостійністю чи несамостійністю; дефініції явні, контекстуальні та комбіновані за своєю виразністю) в межах однієї науки з використанням цих оновлень під час засвоєння матеріалу навчальної дисципліни.