Система оцінювання навичок юних футболістів на основі факторного підходу - Романюк, Максим Валентинович; Тімашева, Олена Володимирівна; Лень, Юрій Олександрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета. Розробити інтегровану систему оцінювання ігрової ефективності юних футболістів вікової категорії U-15 на основі поєднання техніко-тактичних, психологічних і мотиваційних чинників з використанням багатовимірного аналізу. Методи. У дослідженні застосовано метод головних компонент (PCA) для зменшення розмірності даних, методи визначення вагових коефіцієнтів (CRITIC — для об’єктивних показників, AHP — для суб’єктивних), кластерний аналіз (k-середніх) для виявлення типових профілів гравців, а також метод VIKOR для багатокритеріального ранжування спортсменів. Результати. На основі аналізу даних 18 футболістів (позиція — захисники) виділено три типові кластери: гравці з високою стабільністю й внутрішньою мотивацією; гравці з потенціалом до зростання; спортсмени з підвищеною тривожністю та низькою результативністю. Метод VIKOR дозволив визначити інтегральні оцінки, що відображають ступінь наближеності гравців до умовно «ідеального» профілю. Висновки. Запропонована модель забезпечує комплексну, об’єктивну оцінку потенціалу футболістів і може бути впроваджена в практику дитячо-юнацьких академій як інструмент для селекції, індивідуалізації тренувального процесу та моніторингу розвитку гравців.