Формування науково-дослідницької компетентності студентів - Момот, Олена; Хоменко, Павло; Зайцева, Юлія (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті проаналізовано особливості формування науково-дослідницької компетентності студентів факультету фізичного виховання та спорту Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка. Розкрито етапи та алгоритм процесу підготовки та організації науково-дослідницької діяльності. Метою статті є аналіз особливості формування науково-дослідницької компетентності у студентів у закладі вищої освіти. Методи. Теоретичні – аналіз і узагальнення сучасної навчальної та методичної літератури, нормативно-правових документів для з’ясування стану розробленості проблеми формування науково-дослідницької компетентності студентів; аналізу – для оцінювання освітніх програм, які впроваджено на факультеті фізичного виховання та спорту Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка; узагальнюючі – для формулювання висновків на основі теоретичних і практичних напрацювань, а також контент-аналіз (для опрацювання нормативних документів). Було розглянуто чинні нормативні документи, зокрема, Закон України «Про вищу освіту». Результати. У результаті дослідження встановлено, що формування науково-дослідницької компетентності студентів у закладі вищої освіти відбувається безперервно. Підготовка та організація науково-дослідницької діяльності на факультеті фізичного виховання та спорту здійснюється поетапно за встановленою системою. Висновки. Отже, науково-дослідницька компетентність – це комплексна якість студента, яка комбінує в собі дослідницькі уміння та навички набуття новітніх знань шляхом застосовування методів наукового пізнання, креативного мислення, інноваційного підходу в плануванні, прийнятті рішень, обговоренні та оцінці результатів дослідно-експериментальної діяльності.