Інтеграція інструментів штучного інтелекту в підготовку фахівців педагогічного профілю для професійно-технічних навчальних закладів - Поляков, Максим Вікторович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Сучасна система освіти у стані динамічних змін, і це зумовлює необхідність адаптації педагогічних методик до нових викликів, зокрема, до впровадження технології штучного інтелекту. Персоналізація освітнього процесу набуває дедалі більшого значення, а інтелектуальні системи забезпечують формування індивідуалізованих освітніх траєкторій, враховуючи когнітивні особливості та навчальні потреби кожного здобувача освіти. Метоюстатті є аналіз та обґрунтування важливості інтеграції інструментів штучного інтелекту в підготовку фахівців педагогічного профілю для професійно-технічних навчальних закладів. Методи. Для досягнення поставленої мети було використано такі загальнонаукові методи як аналіз наукових праць, концепцій і підходів до інтеграції інструментів штучного інтелекту в освітній процес, синтез, порівняння різних методів і технологій, узагальнення. Результатидослідження свідчать про те, що науково-методичні підходи до підготовки педагогів закладів професійно-технічної освіти ґрунтуються на компетентнісному, діяльнісному, особистісно орієнтованому та інтегративному підходах. В умовах цифровізації освітнього процесу, особливого значення набуває використання інноваційних методів, зокрема інформаційних технологій. Проаналізовано найпопулярніші інструменти штучного інтелекту, що активно застосовуються в освітньому процесі: голосові асистенти, глобальні онлайн-курси, платформи автоматичного оцінювання, персоналізованого навчання, освітні ігри та інтелектуальні навчальні системи. Розглянуто приклади сучасних рішень, які дозволяють оптимізувати викладання, автоматизувати рутинні процеси, аналізувати освітні результати та надавати персоналізований зворотний зв’язок. Акцентовано увагу на необхідності формування у майбутніх викладачів навичок ефективної роботи зі штучним інтелектом: вміння формулювати чіткі, деталізовані запити; аналізувати, оцінювати та верифікувати згенерований контент; використовувати його як допоміжний інструмент, а не як джерело остаточних рішень. Це зумовлює впровадження відповідних навчальних модулів, практичних занять і тренінгів у програми підготовки. Висновки. Отже, інтеграція штучного інтелекту у професійну підготовку педагогів забезпечує нові можливості для створення якісного освітнього середовища, адаптованого до індивідуальних потреб здобувачів освіти.