Наступність в екологічній освіті дітей дошкільного та молодшого шкільного віку - Горопаха, Наталія Михайлівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Проблема наступності в екологічній освіті дітей дошкільного та молодшого шкільного віку стає дедалі актуальнішою в контексті сучасних освітніх та екологічних викликів. Ранні етапи дитинства є критично важливими для формування відповідального ставлення до природи, оскільки саме в цей період діти набувають перший емоційний і когнітивний досвід взаємодії з довкіллям. Водночас відсутність координації між дошкільною та початковою ланками освіти часто призводить до порушення наступності в екологічному вихованні, що негативно позначається на стійкості та ґрунтовності екологічних знань і поведінки дітей. Збереження та розвиток екологічних цінностей потребує педагогічно виваженої системи взаємодії між суміжними освітніми ланками, що ґрунтується на спільних цілях, узгодженому змісті та наступності методів навчання. Мета статті – розкрити педагогічні умови забезпечення наступності у взаємодії закладу дошкільної освіти та початкової школи в екологічній освіті. Методи: аналіз наукової літератури – для огляду поточних напрацювань з теми дослідження; узагальнення та систематизація – для представлення отриманих результатів дослідження. Результати дослідження свідчать, що наступність в екологічній освіті може бути ефективно забезпечена за таких умов: узгодженість змісту екологічної освіти між освітніми ланками; наступність форм і методів педагогічної роботи; професійна взаємодія освітян; створення освітнього середовища, сприятливого для сталого екологічного розвитку. Успішну реалізацію цих умов проілюстровано на прикладі можливої співпраці закладу дошкільної освіти № 56 та загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 5 Рівненської міської ради, де спільні екологічні проєкти за участю старших дошкільників та учнів перших класів можуть сприяти подальшому поглибленню екологічних знань і формуванню практичних навичок природоохоронної діяльності. Висновки. Таким чином, наступність в екологічній освіті – це не лише формальний зв’язок між двома етапами освітнього процесу, а складне педагогічне явище, що потребує продуманого планування та співпраці. Запропоновані педагогічні умови слугують підґрунтям для створення цілісної системи екологічного виховання, що дає змогу формувати екологічно свідому та емоційно залучену особистість із перших років життя.