Інтеграція цифрових технологій в систему фахової онлайн-підготовки майбутніх психологів до кризового втручання - Алєксєєва, Ганна Миколаївна; Черезова , Ірина Олександрівна; Кравченко, Наталія Володимирівна; Горбатюк , Лариса Василівна; Медведенко, Валентина Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою статті є обґрунтування доцільності інтеграції цифрових технологій в процес фахової підготовки майбутніх психологів до надання допомоги в кризових ситуаціях, зокрема в умовах війни, соціальної нестабільності та зростання психологічних викликів. У статті проаналізовано сучасні вимоги до професійної діяльності психолога в дистанційному форматі, визначено ключові компетентності, необхідні для ефективного кризового втручання, та охарактеризовано цифрові інструменти, які доцільно застосовувати у процесі навчання. Інноваційність дослідження полягає в поєднанні теоретичного аналізу та емпіричних даних, отриманих у ході дослідження рівнів емпатії, стресостійкості, комунікативних, організаторських здібностей та здатності до прийняття рішень у майбутніх психологів. Практична значущість роботи полягає в окресленні підходів до вдосконалення освітніх програм шляхом упровадження інтерактивних і цифрових методів підготовки, що відповідають сучасним умовам професійної діяльності. Методами дослідження стали аналіз наукових джерел, психодіагностичне тестування та узагальнення емпіричних результатів, отриманих серед студентів спеціальності «Психологія» під час воєнного стану в Україні. Особливу увагу приділено ролі цифрових платформ, онлайн-консультування та інструментів для візуалізації й самодіагностики. Результати дослідження підтверджують, що впровадження цифрових технологій у систему фахової онлайн-підготовки створює умови для розвитку у студентів ключових професійних компетентностей, необхідних для кризового втручання. Зокрема, використання онлайн-платформ, цифрових інструментів психодіагностики, візуалізації та інтерактивного навчання сприяє адаптації освітнього процесу до реалій воєнного часу, дистанційного формату та психологічних викликів сучасності. Виявлені переваги цифрового середовища дозволяють сформувати готовність до психологічної підтримки незалежно від територіального положення та контексту проблеми, що підвищує якість фахової підготовки майбутніх психологів до роботи в умовах невизначеності та стресу.