Педагогічні стратегії розвитку соціальної відповідальності претендентів на освіту в контексті сучасних освітніх реформ - Кучинська, Ірина Олексіївна; Гречановська, Олена Володимирівна; Атинян, Армен Овікович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Освітні реформи в Україні, зокрема впровадження компетентнісного підходу, цифрових технологій та розширення автономії закладів освіти, зумовлюють необхідність розроблення інноваційних педагогічних стратегій, орієнтованих на розвиток соціальної відповідальності. У контексті модернізації освітньої системи соціальна відповідальність розглядається як ключова складова частина особистісної та громадянської зрілості здобувача освіти, що відповідає потребам сталого розвитку суспільства. Мета статті полягає в обґрунтуванні педагогічних стратегій, які сприяють ефективному розвитку соціальної відповідальності претендентів на освіту в умовах реалізації сучасних освітніх реформ. Методи дослідження включали аналіз нормативно-правових документів у сфері освіти, узагальнення психолого-педагогічних джерел, анкетування здобувачів освіти, а також експертне оцінювання освітніх практик, спрямованих на формування соціально відповідальної поведінки. Застосовано методи порівняльного аналізу, педагогічного моделювання та контент-аналізу. Результати. У дослідженні обґрунтовано ефективність використання таких стратегій, як проєктно-орієнтоване навчання, сервісне навчання, інтеграція соціальних кейсів, педагогіка партнерства, цифрові симуляції та рольові ігри, що сприяють розвитку критичного мислення, емпатії, громадянської активності. Зазначені стратегії дозволяють формувати навички співпраці, соціального діалогу, відповідального прийняття рішень у контексті реальних суспільних проблем. Зокрема, сервісне навчання продемонструвало високу результативність у створенні зв’язку між академічними знаннями та соціальною практикою. Проєктна діяльність сприяє розвитку ініціативності, відповідальності за командні результати, а інтеграція цифрових симуляцій дозволяє моделювати складні етичні ситуації з подальшим рефлексивним аналізом. Висновки. Формування соціальної відповідальності в претендентів на освіту є ключовим завданням педагогів в умовах реформування освіти, що передбачає не лише трансляцію знань, а створення умов для особистісного зростання, етичного самовизначення та активного громадянства. Педагогічні стратегії повинні бути адаптивними, контекстуальними та спрямованими на інтеграцію міждисциплінарних знань, цінностей і досвіду, що відображає запит суспільства до відповідальної особистості. Подальші дослідження передбачають розроблення інструментів оцінювання рівня соціальної відповідальності в освітньому середовищі.